Senaste nytt

annons

Riksbankens räntehöjning sticker ut

Riksbankens räntehöjning sticker ut

Röster börjar höjas av ekonomer i Sverige att Riksbanken ska sänka till minusränta igen. På kritikerna låter det som om det vore ett naturligt steg, men sett till omvärlden och de största ekonomierna så är det få länder som har negativ ränta.

ANNONS

Förutom Euroländerna i Europa är det bara Japan, Danmark och Schweiz. Och av dessa har samtliga utom Danmark deflation (fallande priser). Så är inte fallet i Sverige.

Det framgår av analysfirman Compounds matnyttiga sammanställning över räntan, inflation i konsumentledet (CPI) och realräntan i de största ekonomierna i världen.

Negativ realränta

Sammanställningen visar ett annat intressant fenomen. Över hälften av de största ekonomierna har i dag negativ realränta. Spararna förlorar alltså pengar på att placera kapital på banken. Det är inte konstigt att tillgångspriserna stiger om alternativen är så dåliga.

Räntehöjning undantag

Men Riksbankens kritiker torde ha rätt i ett avseende. Riksbankens räntehöjning var udda sett till valet av tidpunkt.

Det är bara tre centralbanker som har höjt styrräntan som sitt senaste räntedrag. Turkiet var ett av länderna. Det är kanske inte riktigt det sällskap man vill ha med på resan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner