Dagens PS

Riksbanken: Skapa ett register över svenskarnas skulder

register skulder
Riksbanken vill se ett register över svenskarnas skulder och tillgångar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Riksbanken och Finanspolitiska rådet vill ha ett register över svenskarnas skulder och tillgångar. Den tanken oroar dock landets företagare, enligt Svenskt Näringsliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbankschefen Erik Thedéen önskade i SVT:s Agenda ett register över svenskarnas tillgångar och skulder. Detta för att bättre kunna förstå hur styrräntan slår mot olika grupper i samhället.

“I den här ränteuppgången hade det varit ett stort värde att veta det här och därmed förstå hur hushållen skulle reagera”, säger Erik Thedéen i SVT:s Agenda.

Riksbanken förvånade

Han säger också att Riksbanken ”varit ganska förvånade” över hushållens motståndskraft. Att det totala sparandet i Sverige är högt vet vi, men inte hur det är fördelat, enligt Thedéen.

Tidigare har också Finanspolitiska rådet föreslagit ett register över svenskarnas tillgångar och skulder för att få bättre koll på den ekonomiska ojämlikheten.

“Det råder ingen tvekan om att det är i kapitalinkomstfördelningen som förändringen ligger. Vi har väldigt lite koll på statistik kring skulder och tillgångar. Det är viktigt för att få en komplett bild för att veta vad som har hänt”, sa nationalekonomen Jesper Roine när Finanspolitiska rådets rapport ”Economic inequality in Sweden” presenterades.

“Nästa steg införa förmögenhetsskatt”

Det är dock en utveckling som Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv, varnar för.

ANNONS

“Förslaget om ett sånt register orsakar mycket oro bland företagare, eftersom det skulle innebära att en infrastruktur etableras för att i ett nästa steg införa förmögenhetsskatt”, säger han till Tidningen Näringslivet, som ägs av Svenskt Näringsliv.

“Ganska många länder klarar sig bra utan sådan statistik och de länder som har statistik har genomgående valt betydligt mindre ingripande metoder. De förlitar sig istället på urvalsundersökningar och enkäter. Det är hög tid att regeringen en gång för alla klargör att utredningsförslaget om ett omfattande förmögenhetsregister är avfört.”

Läs även: Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden (Dagens PS)

Läs även: Handelsbanken: Läge att satsa på fastighetsaktier (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS