”We’re seeing very substantial inflation. It’s very interesting. We’re raising prices. People are raising prices to us, and it’s being accepted,” sa Warren Buffett nyligen på Berkshire Hathaways bolagsstämma.

Livsmedelsbolaget Kelloggs vd, Steve Cahillane, var inne på samma linje när han i konferenssamtalet i samband med delårsrapporten sa: ”We haven´t seen this type of inflation in many, many years”.

Rekordnivå

Och de är inte ensamma om den iakttagelsen. Enligt en sammanställning av investmentbanken BofA har ordet inflation förekommande i telefonkonferenserna efter rapporterna nått rekordnivå.

Inte sedan mätningarna av innehållet i konferenssamtalen startade 2003 har ordet inflation nämnts så frekvent.

Kontraster

Kontrasten är uppenbar mot vad som hörs från centralbankscheferna, inklusive vår egen Riksbank. Jeremy Powell, som är chef för den amerikanska centralbanken FED, vägrar att oroa sig för inflationen. Han menar att i den mån den kommer så är den övergående.

Riksbanken

Vår egen Riksbankschef Stefan Ingves oroar sig heller inte för inflationen. Detta trots den senaste inflationssiffran var över målet.

Nyligen öppnade Riksbanken för att framöver mäta genomsnittlig inflation. Det är ett sätt att tillåta högre inflation än inflationsmålet om 2 procent. Det är, om man hårdrar debatten, en kamp mellan teoretikerna på centralbankerna och praktikerna på företagen.

Marknaden verkar tro mer på företagen i och med att långräntan (tioåringen) i USA stigit med 1 procentenhet det senaste året.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>