Tufft att tappa 11 procent av förmögenheten? Absolut. Trösten? Kanske att det ännu bara är på pappret och att man fortfarande är den rikaste familjen i världen.

ANNONS

Familjen Walton, eller ”Walton-klanen”, är storägare i och kontrollerar Walmart och beskrivs av Bloomberg som världens rikaste familj.

Nu rapporterar samma källa att värdet på familjens förmögenhet sjunkit med 11 procent under 2022.

Den senaste sänkningen kom under tisdagen då Walmart Inc för andra gången i år justerade sina vinstutsikter nedåt.

Den vinstvarningen gjorde att familjen Waltons formella förmögenhet föll med 11,4 miljarder dollar under dagen.

Föll rejält vid vinstvarning

Walmart-aktien föll med 7,6 procent på New York-börsen efter beskedet om att vinsten per aktie i Walmart kommer att bli 13 procent lägre i år.

ANNONS
ANNONS

Det är nya besked – och dystrare sådana – efter att Walmart för två månader sedan förutspådde att vinsten skulle sjunka enbart med ungefär 1 procent och i februari faktiskt trodde på en något ökande vinst.

Familjen Walton, med grundaren Sam Waltons tre barn Alice, Jim och Rob i spetsen vid sidan av andra familjemedlemmar, äger knappt hälften av kedjan.

Sammanlagda nettovärdet på deras aktier anges till 199,3 miljarder dollar vilket är en hygglig slant, även i spegelbilden av att det innebär en minskning med nästan 11 procent sedan nyår.

Inte ensam om att tappa

Walmarts fall stämmer, klen tröst eller ej, väl överens med andra företag inom sektorn.

Under tisdagen föll exempelvis kanadensiska Shopifys aktie med 14 procent.

ANNONS
ANNONS

Familjen Walton, vars ägande sker via flera stiftelser, har sålt av aktier de senaste åren, förra året för 6,2 miljarder dollar.
De försäljningarna plus andra investeringar i amerikanska aktier och fonder sägs ha gett Waltons muskler nog för offensiv på annat håll.

Ett sådant är att en grupp ledd av Rob Walton nyligen köpte NFL-laget Denver Broncos och ansåg det värt 4,65 miljarder dollar.

Läs även: Skillnaden på att vara rik, jätterik och ultrarik [Dagens PS]