Banker men även svenska industriföretag ångar på och levererar rekordvinster till glädje för sina aktieägare som troligen kan se fram mot ett miljardregn i vår.

ANNONS

”Det är historiskt höga vinster och orderböckerna är fyllda”, säger Danske Banks aktieanalytiker Maria Landeborn om kvartalsrapporterna som kommit in hittills till TT Nyhetsbyrån.

Som Dagens PS berättat i veckan har en rad tunga industribolag men även storbanker – som exempelvis Nordea – kommit in med starka kvartalsrapporter.

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, konstaterar att resultatrapporterna är bättre än väntat, särskilt bland industrijättarna, säger han till TT där även oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist uttrycker förvåning över bolagens ökade vinster.

Totalt sett är den samlade vinstökningen 16 procent så här långt, konstaterar Malmqvist.

Samtidigt säger experterna att bolagen räknar med en nedgång framöver. Sedan återstår det att se om den väntade lågkonjunkturen blir mild eller mer djupgående, resonerar proffsen.

ANNONS
ANNONS

Till våren är förhoppningen dock att aktieägarna i många av börsbolagen kan förvänta sig en fin utdelning i form av en miljardregn, om inget oförutsett inträffar.

Läs även: Historiskt resultat spås i börsbolag [Dagens PS]