Dagens PS

Rekordtorka i Kina ger brist på vattenkraft och stoppar sjöfart

Världens tredje största flod, Yangtzefloden i Kina, torkar ut på grund av den extrema torka landet drabbats av
Världens tredje största flod, Yangtzefloden i Kina, torkar ut på grund av den extrema torka landet drabbats av. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Rekordtorkan i Kina gör att en del av landets floder torkar ut, däribland delar av Yangtzefloden, vilket ger brist på vattenkraft och stoppar sjöfart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På fredagen utfärdade Kina en rikstäckande varning för torka, när en värmebölja i landets sydvästra del förutspåddes fortsätta långt in i september. I Sichuan, som får mer än 80 procent av sin energi från vattenkraft, har förlusten av vattenflödet i landets vattenkraftsystem skapat en allvarlig situation.

Provinsregeringen i Sichuan förklarade på söndagen att vattenflödet till Sichuans vattenkraftreservoarer sjunkit med hälften och att varningsnivån är den högsta. Enligt lokala kinesiska medier har dessutom efterfrågan på el ökat med 25 procent under sommaren.

Avbrutit strömförsörjningen till fabriker

Strömförsörjningen avbröts eller begränsades till tusentals fabriker i Kina förra veckan och offentlig elanvändning ransonerades. Bland de företag som tillfälligt rapporteras ha stoppat verksamheten vid vissa fabriker de senaste två veckorna finns Toyota, Tesla och Foxconn.

Yangtzefloden är världens tredje största flod, den förser mer än 400 miljoner kineser med dricksvatten och är den viktigaste vattenvägen för den kinesiska ekonomin, den är även väldigt viktig för den globala försörjningskedjan.

Minst 2,46 miljoner människor har drabbats

Under sommaren har Yangtzefloden nått rekordlåga vattennivåer, hela sektioner av floden, och dussintals bifloder torkar ut. På Yangtzes huvudstam är vattenflödet 50 procent under genomsnittet för de senaste fem åren. I flodens nedre och mellersta delar har sjöfatrsrutter stängts.

Myndigheterna i de drabbade regionerna i Kina jobbar för att säkerställa vatten- och strömförsörjning och nu närmar sig skördesäsongen för vattenintensiva grödor som ris och soja. Minst 2,46 miljoner människor har drabbats av torkan och i Sichuan, Hebei, Hunan, Jiangxi, Anhui och Chongqing har 2,2 miljoner hektar jordbruksmark drabbats.

ANNONS

Höga temperaturer ger Kina ekonomiska förluster

Enligt Kinas ministerium för krishantering har över 780 000 människor i Kina behövt direkt statligt stöd på grund av torkan och dricksvatten har transporterats till områden där bostadsförsörjningen halt har torkat ut.

I juli orsakade enbart höga temperaturer direkta ekonomiska förluster på 3,73 miljarder kinesiska yuan, cirka 5,81 miljarder kronor, något som enligt kinas krisministerium har påverkat 5,5 miljoner människor, det rapporterar CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Extrem torka hotar världens största ekonomier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS