Sett till transaktionsvolymerna på den nordiska fastighetsmarknaden blir 2021 ett rekordår med en volym på nästan 733 miljarder kronor.

ANNONS

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden under 2021 uppgår till hela 71 miljarder euro, knappt 733 miljarder kronor. Det är 65 procent högre än 2020 och den absolut högsta volymen hittills för ett enskilt år, detta enligt fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners färska siffror.

Några få svenska fastighetsdigniteter står för väldigt stora volymer. Akelius försäljning av alla sina bostadsfastigheter i Sverige, Danmark och Tyskland till Heimstaden för 92,5 miljarder kronor toppar listan. Corems förvärv av Klövern för drygt 53,1 miljarder kronor och Castellums förvärv av Kungsleden för 43,2 miljarder kronor hamnar på listans andra och tredje plats.

Stora affärer och attraktiv direktmarknad

”Om man zoomar in på Sverige står börsbolagen för nästan halva omsättningen, 45 procent av alla köp. Det är en extremt stor andel, både ur ett svenskt och internationellt perspektiv”, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners, till Realtid.

Han menar att rekordsiffrorna beror på en kombination av många och stora affärer samt en väldigt attraktiv direktmarknad, det vill säga köp och försäljningar av enskilda fastigheter eller fastighetsportföljer, samt att vi därutöver ser många strukturaffärer.

”Dessutom är makroläget gynnsamt. Plötsligt ser vi en ganska hög inflation samtidigt som räntorna fortfarande är låga. Och fastigheter ses generellt som ett bra inflationsskydd. Nästan alla hyresintäkter är kopplade till KPI på något sätt vilket innebär att hyresintäkterna ökar”, säger Mikael Söderlundh till Realtid.

Ökning med 93 procent

Under 2021 har transaktionsvolymen i Sverige ökat med 93 procent, till 35 miljarder euro, cirka 361 miljarder kronor. Enligt Pangea Property Partners motsvarar det ungefär halva den norska transaktionsmarknaden. I Norge och Danmark har volymerna också ökat rejält, med 54 respektive 61 procent. I Finland ökade volymen endast med 6 procent.

ANNONS
ANNONS

Utländska köpare stod för 33 procent av transaktionsvolymerna under året men utländska säljare stod bara för 15 procent av volymen.

Läs mer: Roger Akelius säljer alla hyreslägenheter i Sverige [Dagens PS]