Hajpade bolaget – som ex-finansministern stått som reklampelare åt – får kalla handen av Finansinspektionen.

ANNONS

Den tidigare M-finansministern Anders Borg har sagt att finansbolaget Lendify kännetecknas av ”ordning och reda”. Han har också investerat flitigt i bolaget, oklart hur mycket pengar det rör sig om.

Men när Lendify ansökte om tillstånd för in- och utlåning blev det nobben från Finansinspektionen, rapporterar Dina Pengar i Expressen.

Lendify drog i gång 2014 och har som affärsidé att erbjuda blancolån till privatpersoner med hög kreditvärdighet. I starten var det bara så kallade peer to peer-lån som gällde, det vill säga en form av lån där privatpersoner själva finansierar lånen.

Kraftiga förluster 2018 och 2019

Men resultatmässigt har bolaget, enligt Dina Pengar, haft det tufft. Förlusten 2019 blev 163 miljoner kronor och året före det blev det ett minus på 152 miljoner kronor, framgår det i artikeln.

På hösten 2019 ansökte Lendify om tillstånd hos FI att ge ut bolån och erbjuda kunder att öppna sparkonton.

ANNONS
ANNONS

Anders Borg har under hela resan gjort pr för bolaget.

”Borgs varumärke har varit viktigt för bolaget”, säger en anonym investerare, enligt Expressen.

Borg har uttalat att han ”tror på affärsmodellen och teamet” bakom Lendify.

Men på ansökan som bolaget skickat till Finansinspektionen blir svaret nej, ansökan avslås och det blir inget tillstånd att driva finansiell rörelse i nuläget.

Borg ångrar ingenting

Det hela torde vara en smärre chock för Lendify. Om FI godkänt ansökan om licens att agera finansaktör – och på riktigt och konkurrera med storbankerna – hade det lagt grunden för en framtida börsintroduktion, skriver Dina Pengar.

ANNONS
ANNONS

Anders Borgs säger till tidningen att han inte ångrar sitt djupa engagemang i Lendify.

”Ledningen på Lendify har visat att de har förmåga att utveckla bolaget”, säger Borg och tilägger att bolaget nu jobbar på att ”säkra ett tillstånd” för att utveckla sin finansiella verksamhet.

Borg hävdar också att Lendify har ”en bra dialog med Finansinspektionen”.