Dagens PS

Redare med affärer i Ryssland stor vinnare på Oslobörsen

Norske finansmannen John Fredriksen. (Foto: TT)
Norske rederimagnaten John Fredriksen har ökat på sin förmögenhet med 11,4 miljarder i år. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 17 apr. 2022Publicerad: 17 apr. 2022

Redare John Fredriksen har fortsatt göra affärer i Ryssland under kriget. Han är också den stora vinnaren på Oslobörsen, som sopar banan med Stockholm under årets inledande månader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rederimagnaten John Fredriksen, Norges rikaste person, har blivit ännu rikare efter Oslobörsens starka inledning av året. Som Dagens PS tidigare rapporterat har Fredriksen fortsatt göra affärer med Ryssland efter invasionen av Ukraina. 

Fredriksen, som tidigare kallats “Ayatollans livlina”, byggde sitt imperium och sin förmögenhet under kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet. Han har under årens lopp betalat miljontals dollar i böter efter bedrägerier, och blivit cypriotisk medborgare för att slippa betala skatt.

Redarens förmögenhet ökat 11,4 miljarder

Fredriksens största innehav, fiskodlingsbolaget Mowi, är upp 20 procent för året. Han har också stora innehav i fraktbolaget Golden Ocean och tankerrederiet Frontline, två företag som liksom Mowi har rusat, enligt Dagens Industri.

John Fredriksens förmögenhet har ökat med 11,4 miljarder under 2022, berättar DI som citerar Bloombergs miljardärsindex. Nu uppskattas Fredriksens förmögenhet till drygt 100 miljarder kronor.

Oljebolagen drar upp OBX-index

Det är oljejättarna som mer än något bidrar till Oslobörsens kursuppgång 2022, och det har de förstås kriget i Ukraina och de därmed rusande oljepriserna att tacka för. Bäst har det gått för Equinor som rusat 45,4 procent. Aker BP, som håller på att ta över Lundin Energys olje- och gastillgångar, något som Dagens PS tidigare rapporterat om, har gått upp knappt 33 procent.

Schibstedt i botten

ANNONS

Favoriten hos svenska sparare, Norwegian Air, har gått upp nästan fem procent i år. Enligt DI har dock analytiker som följer bolaget en uppsida för flygbolaget på drygt 42 procent.

Det är inte alla bolag som det gått bra för på Oslobörsen. I OBX-indexets botten kan man bland annat hitta mediejätten Schibstedt och spelbolaget Kahoot.

Läs även: Norge vinnare när oljepriset rusar 

Läs även: Varning för falskt börsrally 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS