Dagens PS

Lundin Energy slår ihop verksamhet med Aker BP i jätteaffär

Svensk Lundin oljejätte misstänks
Ian Lundin är vd på bolaget Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 dec. 2021Publicerad: 22 dec. 2021

Lundin Energy säljer sin olje- och gasverksamhet till norska Aker BP för 125 miljarder norska kronor (127,5 miljarder svenska kronor). Efter affären äger Lundins aktieägare 43 procent av Aker BP:s aktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I det avtal som presenterats får aktieägarna 2,22 miljarder dollar (20,1 miljarder kronor) kontant, motsvarande 71 kronor per aktie. Resterande vederlag betalas alltså i aktier i Aker BP.

Aktieägarna behåller sina befintliga aktier i Lundin Energy, som nu fokuserar på förnybar energi.

Lundin Energy ser strategiska fördelar

Sammanslagningen av Lundin Energys prospekterings- och produktionsverksamhet och Aker BP ska ge “strategiska och värdeskapande fördelar” enligt pressmeddelandet från Lundin Energy. 

”Att skapa långsiktigt aktieägarvärde har varit kärnan i vår verksamhet sedan bolaget grundades för 20 år sedan”, säger Ian Lundin i en kommentar.

“Denna sammanslagning av Lundin Energy och Aker BP är en unik möjlighet att skapa framtidens oberoende prospekterings- och produktionsbolag och ge aktieägarna möjlighet att ta del av en storskalig verksamhet med produktionstillväxt och starkt fritt kassaflöde in i nästa decennium”, fortsätter han.

Familjen Lundin står bakom förslaget

Ian Lundin säger också att Lundin-familjen fullt ut står bakom förslaget, och att man undertecknat ett oåterkalleligt åtagande om att rösta för transaktionen vid årsstämman. Också de oberoende ledamöterna i styrelsen rekommenderar aktieägarna att rösta för ett godkännande.

Sammanslagningen beräknas vara slutförd i slutet av kvartal två eller i början av kvartal tre 2022.

“Det här är en affär som vi inte bara ofta drömt om, utan som investeringsbanker och analytiker åtskilliga gånger också uppmanat oss att fullfölja”, säger Øivind Eriksen, styrelseordförande i Aker BP till E24.

“Det är inte svårt att förstå varför. Lundin Energy är ett fantastiskt företag med huvudaktörer som har visioner”, fortsätter han.

Lundin Energys aktier stiger efter nyheten på Stockholmsbörsen, i skrivande stund upp 4,52 procent.

Läs även: Lundin Oil-toppar åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott 

Läs även: Privat system för koldioxidkompensation kan försenas 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS