Ekobrottsmyndigheten har på onsdagen genomfört en razzia mot spelutvecklingsbolaget Starbreeze huvudkontor i Stockholm. Orsaken är misstankar om grovt insiderbrott, skriver Dagens industri. 

ANNONS

Handlingar har samtidigt lämnats in till Stockholms tingsrätt gällande misstankar om grovt insiderbrott mot en person vars identitet är belagd med sekretess och som har fått en offentlig försvarare.

”Finansmarknadskammaren har i dag genomfört flera husrannsakningar gällande misstankar om grovt insiderbrott med kopplingar till spelbolaget Starbreeze. En av husrannsakningarna har genomförts på Starbreeze kontor i centrala Stockholm. En person är frihetsberövad”, uppger Niklas Ahlgren, presstalesperson på EBM, för Di där även förundersökningsledaren, chefsåklagare Thomas Langrot, bekräftar att en förundersökning nu pågår mot krisbolaget.

Starbreeze valde den 15 november att avvakta med att skicka ut ett pressmeddelande om en vinstvarning, skriver Di också i dag.

Tidningen har tagit del av bolagshandlingar till Finansinspektionen.

I stället publicerades vinstvarningen den 23 november där företaget valde att skrota sitt mål om ett positivt ebitda för 2019. Starbreeze valde den 15 november att också skjuta upp offentliggörandet av vd-bytet som aviserades först två veckor senare.

Regelverket säger att börsnoterade företag så snart som möjligt ska offentliggöra insiderinformation, men under vissa villkor finns möjlighet att vänta med att skicka ut ett pressmeddelande. Något som Starbreeze alltså använde sig av i det här fallet, uppger Finwire med hänvisning till Dagens Industri.

Under tiden sålde Starbreeze finanschef Sebastian Ahlskog hela sitt innehav i Starbreeze för totalt 3,3 miljoner kronor. Vid ungefär samma tidpunkt sålde avgående vd:n Bo Andersson Klint aktier för totalt 18,6 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Affärerna gjordes enligt uppgift på aktiekurser runt 4-6 kronor. Och efter chefernas försäljningar har aktiekursen rasat 75-80 procent, framgår det.

Starbreeze-chefernas aktieaffärer skedde den 15 november och dagarna därefter. Starbreeze har via en talesperson sagt att det handlade om tvångsförsäljning från bankens sida. Angående ebitda-målet hade man den 15 november inte information som motiverade den, enligt talespersonen som också sade att vd-bytet inte heller var klart den 15 november. Det aviserades direkt efter ett styrelsebeslut.

Läs även: VD:n går och aktien rasar över 50 procent [DagensPS.se] >