Dagens PS

Ray Dalio fick miljardmuta – för att gå i pension

Dalio
Ray Dalio, grundare av hedgefonden Bridgewater (Foto: Ng Han Guan/AP).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 21 feb. 2023Publicerad: 21 feb. 2023

Bridgewaters grundare, Ray Dalio, gick i pension förra året efter månader av förhandlingar. Till slut enades parterna om att Dalio skulle få en valfri miljardsumma – för ett lämna sitt ämbete. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var ett högtidligt ögonblick när Ray Dalio, mångmiljardär och grundare av av världens största hedgefond, Bridgewater Associates, tillkännagav sin pensionering i oktober. Äntligen hade parterna kommit fram till en lösning.

Det hade varit en långdragen process.

MISSA INTE: Så tjänade Kronofogden 145 miljoner – på kriminella

Miljarder dollar i pension

Bakom kulisserna hade det stormat i över 6 månader innan Dalio lämnade Bridgewater Associates. Det hela började med att han gjorde kontroversiella uttalanden på tv om Kinas mänskliga rättigheter, och därefter grälades det om hur mycket pengar hans efterträdare var villiga att betala för att han skulle lämna sin post.

Dalio, som är god för 19 miljarder dollar, 198 miljarder kronor, gick med på att ge upp sina uppdrag inom Bridgewater – om företaget gav honom en pension på flera miljarder dollar i regelbundna utbetalningar. Det rapporterar The New York Times. 

Uppgifterna bekräftas av flera anställda inom Bridgewater-anställda, som också nämnde att de riskerade att stämmas av företaget om de talade ut offentligt.

Vid ett internmöte i fjol ska Dalio ha sagt att han hade “äganderätt” över Bridgewater, och antydde även att han förväntade sig att bli kompenserad utifrån den premissen.

Ville inte lämna över stafettpinnen

Redan 2018 meddelade Bridgewater att man inte längre ville att bolaget skulle styras av en enda person, utan av företagets toppskikt. Men det ville Dalio då inte gå med på, vilket han informerade sin personalstyrka om.

Situationen på Bridgewater blir allt vanligare runtom i USA.

Flera företag, stora som små, har haft ett liknande problem där grundarna vägrar att lämna ifrån sig sina ledande uppdrag när de hamnat i blåsväder.

Läs även: Hoppsan! Plötsligt är Joe Biden i Ukraina

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS