Dagens PS

Veckans viktigaste nyheter om råvaror

Veckans viktigaste om råvaror
Det har varit en händelserik vecka för många råvaror. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 29 nov. 2024Publicerad: 29 nov. 2024

Med den stora geopolitiska oro som präglar världen, inte minst kring valet i USA, har det varit händelserika tider för råvaror.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många råvaror svänger kraftigt upp och ner för att anpassa sig till en föränderlig och osäker värld. Inte minst en okänd men mycket viktig metall har gjort kraftiga rörelser.

Vi sammanfattar några av de viktigaste nyheterna inom råvaror från veckan som har gått.

Okänd metall rusar

En metall som länge varit en doldis har klivit fram genom sin nyckelroll för världens krigsindustri. Priserna på antimon har ökat markant, vilket speglar den hårdnande konkurrensen mellan nationer för att säkra tillgång till denna värdefulla resurs.

Ökningen i efterfrågan drivs av växande geopolitiska spänningar och kinesiska exportkontroller.

Försvarsindustrins beroende av råvaror som denna tämligen okända metall understryker vikten av säkra leveranskedjor i en osäker värld. Analytiker menar att det här kan leda till en ny våg av investeringar i råvaruutforskning och teknik för återvinning, då länder vill minska sitt beroende av andra.

Exportkontroller
Kina inför oväntat exportkontroller på grundämnet antimon. (Foto: Vincent Thian/AP/TT)
ANNONS

Senaste nytt

Råvaror som vunnit och förlorat under 2024

Det har varit ett turbulent år för råvaror, där vissa tillgångar har presterat exceptionellt bra medan andra sett kraftiga nedgångar.

ANNONS

Guld och olja har stått i centrum för uppmärksamheten, med stora prissvängningar som speglar investerarnas osäkerhet. Jordbruksprodukter, å andra sidan, har imponerat med sin oväntade stabilitet.

Denna ojämna utveckling visar på hur olika faktorer, såsom inflation och geopolitik, påverkar råvarumarknaden. Analytiker varnar för att vi kan se fler överraskningar under året, särskilt om de ekonomiska förhållandena förändras ytterligare.

Råvarornas kung – osäker framtid: Peak gold

Prognoser tyder på att världen närmar sig “peak gold” – den tidpunkt då guldbrytningen når sin topp för att sedan börja minska. Det innebär att vi potentiellt står inför en framtid där guld blir alltmer sällsynt, vilket kan skapa långsiktiga konsekvenser för råvarumarknaden.

Experter varnar för att detta kan ske redan före 2050. Om guldfyndigheterna börjar sina, kommer centralbanker och investerare behöva tänka om sina strategier. Samtidigt kan detta också öppna dörrar för innovation inom gruvteknik och återvinning, när världen anpassar sig till en framtid med begränsade resurser.

Peak gold
En man visar en guldklimp som innehåller gulddamm i en guldgruva i byn Mawero, i utkanten av staden Busia, i östra Uganda. (Foto: Nicholas Bamulanzeki/AP/TT)

Råvaror i centrum för Ryssland och Kinas relation

Energiråvaror spelar en central roll i Rysslands ökade beroende av Kina som handelspartner. De två stormakterna har fördjupat sina band genom nya avtal, där Kina utnyttjar sin position för att säkra energileveranser till rabatterade priser.

För Ryssland innebär detta både fördelar och utmaningar. Att vara beroende av en enskild partner gör landet sårbart, särskilt om den globala marknaden förändras. Samtidigt är detta ett tydligt exempel på hur geopolitiken styr råvaruhandeln, och hur energiresurser formar maktförhållanden mellan nationer.

ANNONS

Kalla kårar – Ryssland och Kina satsar på Arktis

Två av västvärldens tydligaste rivaler – Ryssland och Kina – går ihop i en stor satsning på Arktis. Vad vill de få ut av den kyliga regionen kring Nordpolen?

Råvarumarknaden stabiliseras – men hur länge?

Trots viss stabilisering i råvarupriserna för guld och olja under veckan kvarstår stora frågetecken kring marknadens framtid. Inflationen är fortfarande en faktor som oroar, och centralbankernas penningpolitik kan komma att skapa ytterligare turbulens framöver.

Investerare följer utvecklingen noggrant, särskilt med tanke på hur råvaror ofta fungerar som en säker hamn under osäkra tider. Marknaden kan komma att testa nya gränser, och det återstår att se om detta lugn är tillfälligt eller början på en långsiktig trend.

Läs mer: Facit för veckans oljepris – nedgången överraskar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]