Dagens PS

Råvarorna som har gått bäst och sämst 2024

Råvaror
Kaffe och soja har ökat respektive sjunkit mest i pris på råvarumarknaden i år. (Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

Det har varit ett svängigt år på marknaden, med både vinnare och förlorare bland råvarorna 2024. Kaffe och guld har rusat i pris, medan soja har rasat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frost i Brasilien förra året och torka nu samt dåligt väder i Vietnam har fått priset på kaffebönor att rusa med 60 procent i år räknat i dollar, som Dagens PS rapporterat om. Länderna är världens två största producenter av kaffe.

Guldpriset har också stigit mycket, upp nära 30 procent för året räknat i dollar. Silver har följt med upp nästan lika mycket. Också naturgas och grisar (lean hogs) har stigit 25-30 procent på den amerikanska råvarumarknaden, rapporterar Privata Affärer.

Surt för soja

På andra sidan finns soja, där priserna på sojabönor och sojamjöl fallit med 24 procent och sojaolja med 13 procent. Oljan används också som biodiesel och klarar sig därför bättre.

Andra förlorare är majs (-8 procent), vete (-10) och bomull (-13). Privata Affärers krönikör Torbjörn Iwarsson påpekar att årets förlorare på råvarumarknaden ofta är nästa års vinnare:

“Om det här stämmer, bör man försöka investera i exempelvis sojakomplexet, nickel, bomull och vete. Man bör undvika kaffe, kakao, guld, silver och amerikansk naturgas”, skriver han.

Svängigt för olja och metaller

Priset på många råvaror har också pendlat under året – råoljepriset som pendlat beroende på de snabba svängningarna i det geopolitiska läget är ett exempel.

Priset på basmetaller som koppar och aluminium, nära kopplat till konjunkturen och den gröna omställningen, är ett annat. Oro över en potentiell ekonomisk avmattning i Kina – en av världens största konsumenter av metaller – har dämpat optimismen och hållit priserna på en något mer stabil nivå.

ANNONS

Råvaruåret 2024

Råvaror, som metaller, energi och jordbruksprodukter, står i fokus 2024 på grund av förändrade globala trender och geopolitiska utmaningar. Här är en snabb överblick:

  • Kategorier:
    • Energi: Olja och naturgas är fortsatt centrala, men gröna råvaror som litium och kobolt växer i betydelse.
    • Metaller: Guld och koppar påverkas av efterfrågan från teknik- och byggsektorer.
    • Jordbruk: Produkter som vete och sojabönor påverkas av extremväder och globala försörjningskedjor.
  • Aktuella trender:
    • Grön omställning: Ökat fokus på förnybara energikällor driver efterfrågan på batterimetaller.
    • Klimat och geopolitik: Matpriser och energimarknader präglas av osäkerhet, med väderfenomen och konflikter som avgörande faktorer.
  • Handelsplatser: Viktiga råvarubörser är London Metal Exchange (LME) och Chicago Board of Trade (CBOT), där globala priser sätts.

Råvarumarknaden förväntas vara fortsatt volatil 2024, vilket gör den till en avgörande faktor för världsekonomin.

Läs även: Akut brist på kaffe öppnar för rekordpris (Dagens PS)

Läs även: Rysslands beroende, Kinas vinst – energiavtalens höga pris (Dagens PS)

Läs även: Har vi nått “peak gold?” Guldet riskerar att ta slut 2050 (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]