Dagens PS

Bristen som hotar godisråttorna i jul

socker
Cheesecake till jul kan bli en dyr historia i USA. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 17 dec. 2023Publicerad: 17 dec. 2023

Det ser ut att bli saftiga godispriser inför jul i USA. När det råder brist på råvaran är det konsumenterna som får ta smällen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen och problem med leveranskedjorna har varit ett växande problem i USA, såväl som i Europa, ett bra tag nu.

De har lett till höga priser på mathyllorna och framför allt är det sockerbaserade varor som godis som nu skjuter ännu mer i höjden.

I USA har konsumentpriserna för konfektyrvaror ökat med över 13 procent på ett år, och det beror på landets regelverk som ska förhindra att USA översvämmas av billigt socker från utlandet. Sockerimporten begränsas därmed av tullkvoter och höga skatter.

I vanliga fall lyckas sockerimporten från Mexiko hålla sig inom kvoterna, men långvarig torka både där och i delstaten Louisiana har satt käppar för sockerrörsproduktionen vilket nu eldar på sockerpriset rejält i USA.

Konsumenter får dyrt godis

De allt högre sockerpriserna är givetvis svåra för godistillverkare att ta med i beräkningen. Nu hamnar de istället på konsumenterna, lagom till jul.

“Vi upptäckt att det är bättre att betala mer för socker och bara skicka vidare kostnaden till konsumenten än att vara helt slut på socker”, säger Kirk Vashaw på Spangler Candy Co.

“Det finns många andra bolag som tänker i samma banor”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Big business

Godis är big business i USA där godisfabrikerna sysselsätter runt 200 000 anställda, med många fler indirekta jobb, och omsätter runt 49 miljarder dollar i år.

Sockerproblemet gör dock att många nu blickar mot andra billigare produktionsländer, till exempel Guatemala, skriver Bloomberg.

Brooklyn institution Junior’s är känd för sin 73-åriga cheescake, och har redan höjt sina priser med 12 procent i år. Det finns inget alternativ till socker för sin cheesecake menar ägaren Alan Rosen.

“Våra kostnader har fördubblats under de senaste åren. Vi kan inte dubbla våra priser till konsumenterna, det är omöjligt.”

“Våra cheesecakes är verkligen fantastiska, men jag vet inte om de är dubbelt så bra.”

Läs även:

WHO: Sockerersättningar minskar inte din vikt – Dagens PS

ANNONS

En kort promenad kan sänka ditt blodsocker – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS