Dagens PS

En kort promenad kan sänka ditt blodsocker

En kort promenad efter maten kan sänka din blodsockernivå
En kort promenad efter maten kan sänka din blodsockernivå. (Foto: Peexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

En promenad är en så stor del av livet i medelhavsländer att det är listat som grundläggande i den så hälsosamma medelhavskosten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I medelhavsländer har människor i århundraden tagit en en promenad efter en lång måltid, ofta har de gått till torget för att träffa grannar och umgås, det rapporterar CNN.

En promenad efter maten

Promenader kan vara en av anledningarna till att medelhavskost i studier har visat sig minska risken för högt kolesterol, hjärtsjukdom, stroke och vissa former av cancer samtidigt som den stärker benstommen, håller borta demens och depression och hjälper till med viktminskning.

Nu finns ytterligare en anledning till varför det är bra att ta en promenad efter maten, det kan sänka ditt blodsocker.

Och, det behöver inte ens vara en lång promenad, det kan räcka med så lite som två till fem minuters promenad, det kan till och med hjälpa att stå efter en måltid, men att gå hjälper bättre, det visar en studie från 2022.

ANNONS

Senaste nytt

Avbryta perioder av sittande

Studien är en metaanalys av sju studier som jämförde effekten av att sitta, stå och gå på kroppens insulin- och blodsockernivåer.

“Periodiskt återkommande stående pauser under hela dagen och efter måltider minskade glukos i genomsnitt med 9,51 procent jämfört med långvarigt sittande. Men återkommande promenad med ljusintensitet under dagen såg en större minskning av glukos, med i genomsnitt 17,01 procent, jämfört med långvarigt sittande”, skriver Aidan Buffey till CNN i ett mejl.

ANNONS

Han är doktorand vid avdelningen för fysisk utbildning och idrottsvetenskap vid University of Limerick i Irland och medförfattare till studien.

Han tillägger att det här antyder att det är fördelaktigt för blodsockernivån att under hela dagen avbryta långa perioder av sittande med att stå eller ta en kort promenad.

Promenad stabiliserar insulinnivån

Studien visade att det var bättre för blodsockernivån att stå en stund efter maten än att gå direkt tillbaka till skrivbordet, men det sänkte inte insulinnivån i blodet.

Men, i studien noterade forskarna att för människor som tog en kort promenad efter maten sjönk blodsockernivån gradvis och deras insulinnivåer var mer stabila än efter stående eller sittande.

De är bra att hindra blodsockret från att nå toppar eftersom snabba ökningar och fall i blodsockernivån enligt experter kan öka risken för diabetes.

Enligt studier kommer blodsockernivån stiga inom 60 till 90 minuter efter att du ätit varför det är bäst att röra på sig direkt efter att ha avslutat en måltid, det skriver CNN.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Kort promenad förhindrar tidig död

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS