Rio Tinto och Codelco storsatsar på ett nytt litiumprojekt i Anderna. Med ny miljöteknik och hög riskaptit vill man ta täten i Chiles omställning mot batterimetaller.
Trots prisras – grönt ljus för riskfyllt litiumprojekt värt miljarder


Mest läst i kategorin
Priserna på litium har fallit dramatiskt, nära 90 procent sedan slutet av 2022, till följd av ett globalt överskott och svalare efterfrågan på elfordon.
Ändå kliver gruvjätten Rio Tinto in med 900 miljoner dollar som huvudpartner i Chiles nya litiumprojekt Maricunga. Tillsammans med statliga kopparproducenten Codelco ska litium utvinnas med hjälp av ny teknologi i ett försök att göra processen mer miljövänlig.
Men osäkerheterna är många, både kring tekniken, tidsplanen och marknadens utveckling.
“Just nu är det svårt att motivera stora investeringar i litium, särskilt när så många projekt är igång samtidigt,” säger Federico Gay, analytiker på Benchmark Minerals.
Maricunga blir det tredje stora litiumprojektet i Chile efter en lång period av stagnation. Det markerar ett tydligt skifte i landets strategi att satsa på batterimetaller för elfordon, skriver Reuters.
Läs även: Rekordfynd skakar marknaden. Miljoner ton litium ritar om kartan. Dagens PS
Tekniken kan fördröja starten
Kärnan i projektet är den så kallade Direct Lithium Extraction-tekniken (DLE), som gör det möjligt att utvinna litium direkt ur saltlösningen på ett mer hållbart sätt än dagens avdunstningsteknik. Metoden är beprövad, men har ännu inte testats i kommersiell skala i Chile.
Det kan komma att fördröja projektetstarten och öka kostnaderna.
“Skalbarheten och förmågan att leverera effektivt och pålitligt kommer att vara avgörande för projektets konkurrenskraft och investerarförtroende”, säger Nicole Porcile, partner på gruvkonsultfirman Anagea.
Läs även: Svenskutvecklat batteri kan formas fritt. Som vanlig tandkräm. Dagens PS
Ensam om större gruvsatsning på litium
Rio Tinto är i dagsläget den enda större gruvaktören som gör en så omfattande investering i litium – i ett läge där många andra valt att avvakta. Enligt Reuters väntas byggstarten ske tidigast om tre till fem år, efter att miljötillstånden godkänts.

Samtidigt har Rio Tinto byggt upp kompetens inom DLE genom testanläggningar i Argentina och förvärvet av amerikanska Arcadium.
“Vi är därför trygga i att vi kan applicera vår teknologi på Maricunga och potentiellt på andra litiumrika saltflak i Chile,” säger en talesperson för Rio Tinto.
Codelcos uppger sig ha fått gehör från potentiella investerare i Mellanöstern, Kina och Västeuropa.
Maricunga-projektet ses som en milstolpe i Chiles omställning till ett land med större fokus på batterimetaller. Men frågan kvarstår: Är satsningen rätt i tiden eller ett högriskspel.
Litium-utvinningen sker i Maricunga (Salar de Maricunga) en högt belägen saltöken i Anderna i norra Chile, nära gränsen till Argentina på 3500 meters höjd.
Läs även: Så ska oljebolagen bli storspelare i batterier. Bästa på att få fram litium. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.