Tredubbla priser på konstgödsel driver upp inflationen

Uppdaterad: 18 okt. 2022Publicerad: 18 okt. 2022
konstgödsel
Ryssland har stoppat försäljningen av konstgödsel, något som har stor påverkan. (Foto: TT)

Priset på konstgödsel skjuter i höjden i och med bränslepriserna i spåren av Putins krig. Jordbruksexperten Gunnar Rundgren radar upp ett antal problem kopplat till att världens livsmedel är så beroende av konstgödsel.

ANNONS
ANNONS

“Just nu skylls allt på Rysslands krig i Ukraina. Men störningen i livsmedelskedjan är symtom på ett labilt och ohållbart system som är beroende av tillgång på billiga fossila bränslen”, skriver jordbruksexperten Gunnar Rundgren i DN Debatt.

Och billiga fossila bränslen har det inte funnits gott om på ett tag. Snart fyller både kriget i Ukraina – och bensinpriser långt över tjugolappen per liter, ett år. Och med bränslekostnader som skenar stiger även matpriserna. Det svenska jordbruket har det gemensamt med resten av världen att det är väldigt beroende av konstgödsel.

Tredubbelt pris

Konstgödselpriserna har tredubblats jämfört med i fjol, rapporterade Sveriges Radio. Att då ha ett jordbruk som allt för ensidigt bygger på konstgödsling av åkrarna – dessutom med gödsel som importeras från öst, är ohållbart, menar Gunnar Rundgren. Han är lantbrukskonsult och ledamot i kungliga Skogs- och Lantbruksakademin och dessutom hedersdoktor vid Lantbruksuniversitetet, SLU.

“Tillgången på näringsriktig mat till låga kostnader är en ödesfråga för många människor och är direkt kopplade till jordbrukets beroende av konstgödsel”, säger Gunnar Rundgren.

ANNONS
ANNONS

Revolutionerade jordbruket

Förr i tiden var det vanligt att varje lantbrukare hade tillgång till ett visst antal kor eller höns till exempel, vars spillning kunde användas för att gödsla gårdarna. Men med en allt mer hyperspecialiserat jordbruk där en enda gröda odlas i stora plantage istället behövs tillskott i form av kalium och andra mineraler.

Konstgödsel revolutionerade jordbruket när det uppfanns eftersom det innebar att man kunde driva jordbruk helt utan djurhållning. Men Naturskyddsföreningen är skeptisk till dess effekter på klimat och hållbarhet. Dessutom är det en växande utgiftspost i år och det driver på inflationen.

Görs på mineralrik naturgas

I ett litet gödselkorn finns allt som behövs för att plantorna ska frodas: makronäring finns i ämnen såsom kvävefosfor och kalium och mikronäring i ämnen som mangan, selen och zink. Det är effektivt för jordbruket – men  kommer med en rad problem.

Dels kostar det mycket pengar att frakta från Kina och andra fjärran länder, eftersom bränslepriserna och andra omkostnader som kopplas till transporter stiger. Dessutom utvinns mineralerna som finns i konstgödslet ur naturgas – ett fossilt bränsle vars priser dessutom skjutit i höjden i och med den pågående handelskonflikten mellan EU och Ryssland gällande kriget i Ukraina.

“Genom obegränsad tillgång på konstgödsel har man kunnat öka produktionen utan att behöva vårda matjorden eller de naturliga processer som reglerar cirkulationen av näringsämnen i ekosystemen”, säger Gunnar Rundgren i debattartikeln.

ANNONS

Med de dyrare konstgödselpriserna hoppas han att fler ska se behovet av en biologisk mångfald i jordbruket – om inte för klimatets skull så åtminstone för plånbokens.

“Svensk livsmedelsstrategi bortser nästan helt från dessa centrala utmaningar”, säger Gunnar Rundgren.

Läs även:

Slut på ketchup – Torka ledde till tomma hyllor 

Matkrisen kan bli dödligare än covid

Svält vanligare bland kvinnor än bland män

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.