Den svenskägda oljehandlaren Gunvor hamnar på andra plats på listan över västerländska bolag som fortsätter att handla med rysk olja sedan invasionen av Ukraina. Istället för att avbryta handeln uppmuntras bolag som Gunvor att fortsätta för att säkra stabiliteten på marknaden.

ANNONS

Enligt en ny rapport från miljölobbygruppen Global Witness så hjälper fortsatt västerländska bolag som svenskägda oljehandlaren Gunvor att fylla på Vladimir Putins krigskassa genom att handla med den ryska oljan, berättar Di.

Gunvor hamnar på andraplats

Sedan invasionen för drygt ett år sedan har Gunvor, som ägs av svensken Torbjörn Törnqvist, hjälpt Ryssland att sälja över 100 miljoner fat olja och oljeprodukter, vilket gör att bolaget hamnar på en andraplats bland de västerländska bolag som handlar mest rysk olja.

Trots tidigare lovord att man inte kommer ingår i nya avtal med Ryssland, så fortsätter handeln även om den har gått ner på sistone. Gunvor har kommenterat de senaste uppgifterna med att handeln sker ”i strikt överensstämmelse med alla tillämpliga internationella ekonomiska sanktioner”.

USA backar upp fortsatt handel med rysk olja

Samtidigt vill USA att kommersen fortsätter, där amerikanska tjänstemän enligt uppgifter tidigare i mars ska ha sagt till Gunvor och andra västerländska oljehandelsbolag att inte klippa banden med Ryssland, eftersom det skulle rubba balansen på marknaden.

Förutom att fylla på Putins krigskassa så håller den ryska oljan priserna i schack.

”Utan den ryska oljan blir det problem i försörjningsbalansen och om mindre ryska volymer kommer ut på marknaden så stökar det till det rejält”, säger Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer.

ANNONS
ANNONS

Med lågt utbud och ökad konsumtion framöver tror han att oljepriset kan gå upp till 100 dollar fatet under årets andra halvår.

Läs även: Putins krig har gjort svensken dubbelt så rik [Dagens PS]