Sedan början 2021 har svensken och oljemagnaten Torbjörn Törnqvists förmögenhet nästan fördubblats och en stor bidragande orsak är Putins krig i Ukraina, Konstaterar Bloomberg.

ANNONS

Torbjörn Törnqvist är vd och medgrundare i energijätten Gunvor.

Han har tidigare köpt ut sin tidigare ryske affärspartner Gennady Timchenko.

Det blev klart bara en dag innan USA beslutade om sanktioner mot Timchenko, uppger Bloomberg som berättar att Törnqvist och hans tidigare ryske affärskumpan grundade Gunvor år 2000.

Timchenko uppgav för medier 2014 att han och Törnqvist övervägde att pausa sina affärsförbindelser redan innan Ryssland annekterade Krim.

Efter den händelsen blev den ryske oligarken föremål för sanktioner.

ANNONS
ANNONS

Timchenkos 44-procentiga innehav i Gunvor köptes strax före det ut av Törnqvist som vid den tiden, enligt Bloomberg, fick en majoritetsandel i energijätten värd omkring 3 miljarder dollar.

Torbjörn Törnqvist vinnare på Rysslands invasion av Ukraina

Efter det sålde Gunvor en betydande del av sina ryska tillgångar vilket uppges ha bidragit till att bolaget kunde redovisa en rekordvinst, samtidigt som svensken kunde räkna hem en utdelning på cirka 1 miljard dollar, framgår det.

Dessa pengar använde den svenske oljemagnaten Törnqvist sedan för att betala av sin skuld till Timchenko (se länk under artikel).

I spåren av energikrisen som Rysslands krig i Ukraina utlöst har Torbjörn Törnqvists nettoförmögenhet växt kraftigt och enligt Bloomberg Billionaires Index har den fördubblats sedan början av 2021.

Den 68-årige svensken och oljemiljardären är en stor vinnare på Putins krig i Ukraina. Samtidigt är det få ultrarika utanför Ryssland och Ukraina vars förmögenhet varit så riskexponerad som Torbjörn Törnqvists av konflikten mellan de båda länderna.

Gunvor har sitt säte på Cypern och oljehandlaren har upprepade gånger tillbakavisat påståenden om nära band till den ryska ledningen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Kritisk film: Putin-kopplingar till Gunvor [Dagens PS]

Läs även: Svensk oljebaron gav miljarder till oligark [Dagens PS]

Läs vidare: Svenska oljebaronen satsar på förnybart [Dagens PS]