Oljepriset studsade upp 3 procent förra veckan men faller på måndagen på svaga ekonomiska siffror från Kina, rapporterar Reuters.

ANNONS

Under morgonen har Dagens PS rapporterat med hänvisning till Bloomberg om lägre fart i Kinas fabriker.

Avmattningen i den kinesiska ekonomin sätter avtryck i oljepriset då Kina är världens största importör av råolja.

Samtidigt meddelar världens främsta exportör av råolja, Saudi Aramco, att man är redo att öka produktionen av råolja  till en maximal kapacitet på 12 miljoner bpd om den saudiarabiska regeringen begär det.

Så mycket faller oljepriset i dag

På måndagen backade priset på råoljeterminerna Brent med 1,14 dollar till 97,01 dollar per fat, vilket är en nedgång med 1,2 procent, konstaterar Reuters.

Priset på amerikanska WTI-oljan föll med 1,06 dollar till 91,03 dollar per fat, också ett tapp på 1,2 procent efter en nedgång på 2,4 procent under föregående handelssession.

ANNONS
ANNONS

Kines inbromsning i ekonomin i juli var oväntad, samtidigt sjönk raffinaderiproduktionen av olja till 12,53 miljoner fat per dag – den lägsta siffran sedan mars 2020, enligt regeringsdata som Reuters hänvisar till.

”De officiella uppgifterna tyder på att efterfrågan på olja försvagas eftersom inhemsk logistik och konsumentefterfrågan avskräcks av de rekordhöga oljepumppriserna”, säger Heron Lin, ekonom på Moody’s Analytics, till nyhetsbyrån.