Dagens PS

Stöld av koppar ökar lavinartat: "Väldigt fräckt"

Stöld av koppar
Stölderna av koppar ökar rejält, särskilt i södra Sverige. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 06 nov. 2021

Stölderna av koppar från Sveriges järnvägar har “ökat lavinartat”. Trafikverket misstänker att tjuvarna klär ut sig till banarbetare inför stölderna, rapporterar TT. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna på koppar ökar rejält i pandemins spår – och som det heter, tillfället gör tjuven. Kopparstölderna har också stigit rejält under 2020 och 2021 jämfört med föregående år. Särskilt illa är läget i södra Sverige, enligt TT Nyhetsbyrån (länk till SvD).

“Det har varit en nedgång under några år, men nu ser vi att det ökar och här nere i syd ökar det lavinartat”, säger Ola Malmberg, Trafikverkets enhetschef på underhållsdistrikt syd till TT.

Rååbanan på sträckan Helsingborg-Teckomatorp i Skåne är extra hårt drabbat av stöld av koppar, med flera tågstopp som följd.

“Där har man stulit 27 000 meter kopparledning från i somras fram till slutet av oktober”, säger Ola Malmberg.

Trafikverket misstänker att tjuvarna klär ut sig till banarbetare för att kunna ta sig ut på spåren för att stjäla.

“Det är väldigt fräckt”, säger han.

Det är främst från ledningar i luften som driver tågen som stölderna av koppar sker. Tjuvarna kan stjäla upp mot två ton kabel per stöldtillfälle.

“Vi tror att det är organiserat. Man måste ha tillgång till viss logistik. Stjäl man tusen meter på en natt kommer man snabbt upp i vikt och då krävs det lättare lastbilar. Vi misstänker att man till och med är utklädd till våra entreprenörer för att undgå misstanke”, säger Malmberg.

ANNONS

Läs även: Koppar dyrare än på tio år – ”den nya oljan”

Läs även: Koppartjuvar orsakade strömavbrott: ”Kunde dött”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS