Dagens PS

Solid start för guldpriset – expert spår tjurrally

guldpriset
Guldpriset har fått en stabil start på det nya året. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023

Guldpriset har fått en stabil start på det nya året, men bedömare tror ädelmetellan har mer att ge och tar  höjd för ett tjurmarknadsrally.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eric Strand, som är portföljförvaltare och skapare av den Europanoterade AuAG ESG Gold Mining börshandlade fonden (LSE: ESGO), sade förra månaden att guld kan vara på väg mot en ny tjurmarknad.

Det skriver Kitco News och konstaterar att investerare fått ett hausseartat intresse för guld i takt med att centralbankerna fortsatt försöken att tygla inflationen.

Nio av tio förmögenhetsfondförvaltare, 89 procent, uppgav i en undersökning av ETF-plattformen HANeft i november att de tänker öka sin guldexponering 2023.

Investerarna ser centralbankernas stora efterfrågan på guld som en pådrivande faktor för ädelmetallen.

Läs mer om det: Världen bunkrar guld: Kina och Ryssland storköper

“Enligt uppgifter från World Gold Council köpte centralbankerna förra året, i slutet av tredje kvartalet, 673 ton guld, det mest ackumulerade under ett enda år sedan 1967”, skriver Kitco News.

Räknar med fortsatta guldköp av centralbankerna

Drygt åtta av tio chefer, 83 procent, på de förmögenhetsförvaltande fondbolagen räknar med att centralbankerna fortsätter köpa guld i år.

ANNONS

Guld betraktas av investerarna, framgår det, som “en attraktiv inflationssäkring och ett skydd mot ytterligare volatilitet och risk på aktiemarknaden”.

Anmärkningsvärt är att guldpriset enligt artikeln handlades på den lägsta nivån på två år när undersökningen gjordes, men detta förklarade förmögenhetsfondförvaltarna att de såg som en attraktiv startnivå för att investera i guld på lång sikt.

ANNONS

Senaste nytt

Det väntas elda på guldpriset

“Det kan nu vara så att mycket av det negativa sentimentet mot guld har passerat”, säger Tom Bailey, chef för ETF-forskning på HANetf, i rapporten, skriver Kitco.

Bedömningen är att en långsammare takt i räntehöjningarna från USA:s centralbank Fed, plus att dollarn ser ut att fortsätta försvagas ska trycka upp guldpriserna ytterligare.

Läs även: Guldpriset på halvårshögsta – nytt tjurrally?

Missa inte: Proffs säker: Fed svänger och guldpriset kan rusa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS