Världens hetaste aktiemarknad är upp 130 procent i år – trots att den droppat den här veckan. Orsaken till uppgången är att det råvaror som dominerar börsen i Mongoliet. 

ANNONS

Genghis Khan erövrade världen från de mongoliska stäpperna, men det var på 1100-talet. I nutid är Mongoliet världens mest glesbefolkade land, intryckt mellan jättarna Kina och Ryssland. Men som aktiemarknad är landet med drygt tre miljoner invånare hetast i världen 2021.

Domineras av gruvdrift

MSE Top 20 Index, som följer de största företagen i landet är upp 130 procent bara i år, vilket är överlägset bäst av alla världens aktiemarknader under året som bjudit på stora uppgångar generellt, skriver Bloomberg.

Orsaken ligger i att Mongoliets ekonomi starkt domineras av gruvdrift och råvaror, en marknad som haft enorma prisökningar under covid-19-pandemin, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Den mongoliska aktiemarknaden har en blå himmelpotential, eftersom den växer från en mycket liten bas”, säger Bilguun Ankhbayar, vicepresident för affärsutveckling på  Erdene Resource Development Corp, ett kanadensiskt bolag som letar efter guld och koppar i Mongoliet till Bloomberg.

Vodka och öl rusar också

Tidningen skriver att en förlustsvit den här veckan har fått investerare att undra om festen är slut, men det finns också tecken på att uppgången är solid.

Mongoliets BNP växte med 6,3 procent under det första halvåret 2021, främst drivet av en ökande export av kol och koppar. Det är Kina, det stora grannlandet i syd, som törstar mest efter mongoliska råvaror. Landets största kolgruveföretag Mongolian Mining Corp är upp 225 procent – men den aktien är listad i Hong Kong.

ANNONS
ANNONS

Det är inte heller bara gruvdriften som rusat. Den största aktien på den mongoliska börsen är Take Apu Company Ltd, som producerar vodka, öl och andra drycker är upp 130 procent. Ulsiin Ikh Delguur JSC har en 100 år gammal sovjetisk shoppinggalleria i huvudstaden Ulaanbaatar och en aktie som var upp 613 procent i slutet på förra veckan när aktiemarknaden stod som högst, skriver Bloomberg.

Läs även: Intresset för svenska gruvor rekordlågt – antal tillstånd halverats [Dagens PS]