Intresset för svenska gruvor är rekordlågt, trots höga metallpriser. Det senaste årtiondet har antalet prospekteringstillstånd halverats. 

ANNONS

Metallpriserna och högkonjunkturen har inte lett till ett ökat intresse för svenska gruvor – antalet undersökningstillstånd är rekordlågt.

Halvering på ett årtionde

Det har skett en halvering under det senaste årtiondet – från 1 139 gällande tillstånd 2011 till nuvarande 564.

”I en normal konjunkturcykel borde det vara fler investeringar än någonsin i prospektering. Men vi ser inte det och det är ett trendbrott”, säger Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, LTU, till Di.

Samtidigt som storbolag som LKAB, Boliden och Lundin Mining satsar stora summor på gruvdriften i framför allt befintliga gruvor så är den nedåtgående trenden för nya tillstånd allvarlig menar Maria Sunér, vd på gruvornas branschorganisation Svemin.

”Det som är bekymmersamt är att antalet undersökningstillstånd på nya ställen minskar. Prospekterar vi inte får vi inte framtidens gruvor i Sverige”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Dåligt rykte

Förklaringen är ett Sveriges rykte inom gruvbranschen rasar sedan 2016 – från plats 8 till plats 36 på Fraser institutes rankning över attraktiva gruvländer.

De långdragna tillståndsprocesserna skrämmer bort potentiella gruvbolag från Sverige, menar Pär Weihed.

”Nu har det satt sig internationellt att det är i stort sett omöjligt att få tillstånd i Sverige. Varför ska man satsa en spänn i Sverige om det inte går att bryta.”

Maria Sunér håller med i resonemanget och säger att ”prospektörerna upplever Sverige som rättsosäkert när det gäller den legala processen”.

Tydligare regler

Enligt henne måste regelverken bli tydligare om trenden ska vända.

ANNONS
ANNONS

”Det måste bli mer rättssäkert. Man ska veta vad som krävs för att komma vidare till nästa steg”, säger Maria Sunér och klargör:

”Där finns tyvärr en stor otydlighet och osäkerhet i hela processen.”

Läs mer: Miljöorganisationer öppnar för nya gruvor i Sverige