Silverpriset har stigit kraftigt det senaste året – och experter tror på fortsatt uppgång för metallen som används i elektronik och den gröna energiomställningen.

ANNONS

Under fredagen var priset på silver strax över 27 dollar per uns, en uppgång på 74 procent jämfört med ett år sedan då priset låg runt 15.5 dollar per uns. Med det utklassar silvret sin ädlare kusin guld, som är upp 6,4 procent det senaste året.

Silver används i massor av produkter, då metallen har en hög elektrisk ledningsförmåga och hållbarhet. Silver används bland annat i datorer, mobiltelefoner och bilar. Det är också dess användning i industrin som drivit upp priset, enligt en expert som CNBC talat med.

”Industriell efterfrågan är förmodligen den främsta anledningen till att vi har sett silver överträffa guld, som det har gjort under det senaste året”, säger Ole Hanson, handelsvarustrategichef på Saxo Bank.

Används bland annat i solpaneler

Skiftet mot grön energi har också spelat en roll i att driva upp efterfrågan på silver, då metallen används i bland annat solpaneler.

”Om vi ​​menar allvar med den gröna omvandlingen kommer det att fortsätta att locka efterfrågan på silver”, säger Ole Hanson.

Men mer än hälften av efterfrågan står investerare som satsat på råvaror under pandemin för.

”Om guld stiger, tenderar silver att stiga, men ännu starkare. Så de flesta silverinvesterare håller noga koll på guldpriserna, dollarnivån och räntenivån”; säger Ole Hanson.

ANNONS
ANNONS

Kostade nära 50 dollar 2011

”Pandemin resulterade i en kraftig minskning av de amerikanska realräntorna och en förskjutning av allokering av rikedom och hushållssparande till guld och silver. Detta kompenserade mer än svagheten i industriell konsumtion och fortsätter att göra det”, säger Ole Hanson..

Dagens prisnivåer är dock fortfarande en bra bit ifrån rekordnivåer för silverpriset, som sattes 2011. Då kostade ett uns silver strax under 50 dollar.

Läs mer: Kopparpriset når nytt rekord