Dagens PS

Kopparpriset når nytt rekord

koppar
Världen lider brist på koppar och underskottet på den röda metallen kan spä på den globala inflationen, varnar bedömare. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 08 maj 2021Publicerad: 08 maj 2021

I takt med att stora industrier börjar komma igång igen efter pandemin har priset på många råvaror stigit drastiskt. Nu har kopparpriset nått ett nytt rekord, enligt The Economist

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kopparpriserna nådde ett nytt rekord den 7 maj på London Metals Exchange. Enligt Dagens Industri kan kopparpriset betraktas som ett riktmärke för hur hur den globala ekonomin mår. Därför ses nu de höjda priserna som ett sunt tecken på att ekonomin har återstartats efter svackan under pandemin.  

Flaskhalsar efter pandemin 

På grund av pandemin finns det i dag stora brister på många råvaror. Majsproduktionen har till exempel skadats av torrt väder och tillförseln av industriella metaller har hållits tillbaka av långsammare malmproduktion i virusdrabbade gruvor i Sydamerika.

Nu ser man dock en vändning, och det är inte bara kopparpriserna som stuckit i höjden. Majs- och sojapriserna har inte varit så höga som de är idag sedan 2013.

Populärt för grön teknik 

Enligt banken Goldman Sachs analytiker kommer priserna för koppar stiga till 15 000 dollar per ton innan 2025, från 10 000 dollar i dag. 

Populariteten kring koppar som material kan förklaras av dess smidighet och effektivitet. Koppar är centralt för dagens gröna teknik, och det tar fyra eller fem gånger så mycket koppar att bygga ett elfordon som ett bensindrivet fordon. 

För tillfället är den årliga “gröna” efterfrågan på koppar 1 miljoner ton, vilket Goldman Sachs beräknar kommer stiga till 5,4 miljoner ton innan 2030. 

ANNONS

Osäkert läge 

Enligt The Economists experter är framtiden för koppar fortfarande oviss. Politiker i Kina, världens största konsument av råvaror, har redan försökt bromsa prishöjningen. Och utan Kinas intresse är chansen liten att koppar kommer att ingå i en ny så kallad supercykel. 

Läs mer: Koppar dyrare än på tio år –  “Den nya oljan”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS