Den brittiska oljejätten Shell redovisar sin hittills högsta årliga vinst efter den ökade efterfrågan och de stigande priserna på fossila bränslen som Rysslands invasion av Ukraina skapat.

ANNONS

Shell överträffar analytikers förväntningar och rapporterar en justerad vinst på 39,9 miljarder dollar, cirka 411,9 miljarder kronor, för helåret 2022, det rapporterar CNBC.

Överträffar tidigare rekord

Analytiker hade förväntat sig att helårets nettovinst skulle hamna på 38,3 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 395,4 miljarder kronor.

Helårsvinsten 2022 överträffar även, med god marginal, bolagets tidigare rekord från 2008, på 28,4 miljarder dollar, och är mer än dubbelt så mycket som helårsvinsten 2021.

Program för återköp av aktier

Shell har tillkännagivit ett program för återköp av aktier på 4 miljarder dollar, cirka 41,3 miljarder kronor. Det väntas vara slutfört i början av maj.

Shell tillkännagav även en utdelningsökning på 15 procent per aktie för fjärde kvartalet.

Kommentarer från vd

”Våra resultat under fjärde kvartalet och över hela året visar styrkan i Shells differentierade portfölj, såväl som vår förmåga att leverera livsviktig energi till våra kunder i en volatil värld”, sade Shells vd Wael Sawan i resultatrapporten, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Det här är hans första resultatrapport sedan han tog sig an bolaget den 1 januari och han sade vidare att Shell är väl positionerat för att vara den pålitliga partnern genom energiomställningen.

”När vi fortsätter att implementera vår Powering Progress-strategi kommer vi att bygga vidare på våra kärnstyrkor, ytterligare förenkla organisationen och fokusera på prestation”, sade han i resultatrapporten, skriver CNBC.

Historiska vinster för Big Oil

Även de amerikanska oljejättarna Exxon Mobil och Chevron har rapporterat historiska årsvinster, branschens extraordinära vinster har förnyat kritik och uppmaningar om en extra skatt på oväntade vinster för ”Big Oil”.

Chefer för Big Oil-bolag har under de senaste kvartalen försvarat sina stigande vinster och sagt att de betydande störningarna på den globala energimarknaden på grund av kriget i Ukraina bekräftar hur viktigt det är att lösa ”energitrilemmat”

Utsläppen ska nå nettonoll

Shell siktar på att bli en nettonoll-utsläppsverksamhet till 2050.

Bolagets justerade intäkter för enheten förnybara energikällor och energilösningar blev, enligt bolaget, 293 miljoner dollar, cirka 3 025 miljoner kronor, för fjärde kvartalet 2022.

ANNONS
ANNONS

Det är en minskning från tredje kvartalet 2022 då de justerade intäkterna för enheten blev 383 miljoner dollar, cirka 3 954 miljoner kronor.

Hittills i år har Shells aktier stigit med cirka 1 procent.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pengaregn och vinstrekord för oljejättarna [Dagens PS]