Ryssland kan tänka sig att hjälpa till med Europas allt mer ihärdiga gasbehov. Men det finns ett krav – EU måste först godkänna gasavtal med Nord Stream 2.

ANNONS

Vladimir Putin sträcker ut en hand men han tänker få något tillbaka.

Ryssland vill att Tyskland och EU godkänner regelbundna gasleveranser via Nord Stream 2 till unionen. Det uppger personer i anslutning till Kremlin och den statliga gasjätten Gazprom, skriver Bloomberg.

”Vi kan inte komma till undsättning för att reda ut problem som vi inte orsakade”, sa en talesperson i regeringen Konstantin Kosachyov nyligen i en intervju.

”Vi uppfyller alla våra skyldigheter. Allt utöver det borde vara föremål för ytterligare frivilliga och ömsesidigt fördelaktiga avtal.”

Redo att leverera 

Samtidigt som energipriserna fortsätter att rusa i Europa och vintern närmar sig så är Gazprom redo att leverera gas – om unionen skriver på gasavtal gällande Nord Stream 2.

Många blickar är riktade mot Ryssland som räddaren ur nöden de närmaste månaderna.

Men genom åratal av sanktioner och minst sagt frostiga relationer mellan Kremlin och EU så tänker inte Rysslands ledare ge bort några gratistjänster.

Passera många tillstånd

Tillstånden för att eventuellt ge klartecken till Nord Stream 2 drar ut på tiden eftersom de först måste förbi tyska tillsynsmyndigheter och därefter passera EU-kommissionen.

Putin uttryckte nyligen sin frustration över de långsamma framstegen.

ANNONS
ANNONS

”Om vi ​​kunde öka leveranserna genom den här rutten skulle det avsevärt lätta spänningen på den europeiska energimarknaden”, sa han och klargjorde:

”Vi kan dock inte göra det på grund av de administrativa hindren.”

Läs även: Investerare satsar på Ryssland – rubeln tjänar på energikris [Dagens PS]