Ryssland har glidit upp som investerarnas favoritdestination just nu, landet har ett drömläge när både Europa och Asien har energikris. 

ANNONS

Bloomberg skriver att energikrisen fick den ryska rubeln att klättra mest av alla valutor den senaste månaden, pådrivet av bland annat stigande oljepriser vilket ger högre intäkter för storföretag som Gazprom och den ryska staten.

Det har också fått investerare att satsa på den ryska marknaden, vilket gjort att landets aktiemarknad överpresterat när andra marknader sjunkit. Enligt Bloomberg har investerare som satsar på tillväxtmarknader nu ökat tempot efter en månad av oro kring det kinesiska fastighetsimperiet Evergrande.

Colombia näst bäst

Tillgångar hos energiexportörer som Ryssland och Colombia har glidit fram som de mest eftertraktade just nu, skriver Bloomberg. Den colombianska peson är den näst bäst presterande valutan den senaste månaden efter den ryska rubeln. Landet är precis som Ryssland en stor exportör av olja.

”Energipriserna kommer att förbli förhöjda och företag i råvaruexporterande länder kommer att gynnas av den globala bristen i utbudet av kraftrelaterade råvaror”, säger Ali Akay, chefsinvesterare på hedgefonden Carrhae Capital till Bloomberg.

Hans bolag är ett av flera som flyttat tillgångar från kinesiska techaktier till ryska råvaror. Wells Fargo Asset Management och JPMorgan Chase & Co har gjort liknande satsningar.

”Högre oljepriser kommer att driva högre intäkter och utdelningar i energiaktier som står för 59 procent av indexet, och driver en starkare rubel som i sin tur driver de inhemska aktierna, ytterligare 25 procent av indexet”, skriver JPMorgan & Chase i en analys enligt Bloomberg.

Putin lovade hjälpa EU

I ett försök att lugna marknaderna lovade Rysslands president Vladimir Putin i förra veckan att sälja mer gas till Europa. Men samtidigt kommer rapporter om att Gazprom exporterat mindre än tidigare, vilket Dagens PS rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

”Ryssland har alltid varit och är en pålitlig leverantör av gas till sina konsumenter över hela världen, både till Asien och till Europa, och uppfyller alltid alla sina skyldigheter till fullo”, säger Vladimir Putin om Europas energikris.

Läs även: Putin lovar att hjälpa Europa med gas – eller? [Dagens PS]