Dagens PS

Ryssland förbjuder export av bensin

Från och med den 1 mars förbjuder Ryssland export av bensin
Från och med den 1 mars förbjuder Ryssland export av bensin. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 27 feb. 2024

Mitt i stigande efterfrågan bland konsumenter och bönder förbjuder Ryssland export av bensin från och med den 1 mars.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att hålla priserna stabila och möjliggöra underhåll av raffinaderier beordrade Ryssland på tisdagen ett sex månader långt förbud mot export av bensin, det rapporterar Reuters.

Förbudet rapporterades först av det ryska mediebolaget RBC, men har sedan bekräftats av en taleskvinna för Rysslands vice premiärminister Alexander Novak.

Bensinpriser är ett känsligt ämne i Ryssland och den 15–17 mars är det val i landet, dessutom har vissa ryska raffinaderier de senaste månaderna drabbats av ukrainska drönarattacker.

Ryssland och Ukraina har riktat in sig mot varandras energiinfrastrukturer för att försöka störa försörjning och logistik, samt demoralisera motståndaren.

Håller priserna uppe

Olja och oljeprodukter är Rysslands största export och en viktig källa till intäkter i utländsk valuta.

För att hålla upp priserna har Ryssland arbetat med Saudiarabien, som är världens största oljeexportör.

Ryssland minskar redan nu under det första kvartalet frivilligt sin olje- och bränsleexport med 500 000 fat per dag, det är en del i OPEC+ ansträngningar för att stödja priserna.

ANNONS

Förra året producerade Ryssland 43,9 miljoner ton bensin och exporterade cirka 5,76 miljoner ton, vilket är ungefär 13 procent av landets produktion.

Främst afrikanska länder som Nigeria, Libyen och Tunisien är de största importörerna av rysk bensin, men även Förenade Arabemiraten är en stor importör.

ANNONS

Senaste nytt

Avbrott i raffinaderi

I januari minskade Ryssland sin bensinexport till länder utanför Oberoende staters samvälde för att kompensera för oplanerade reparationer vid raffinaderier.

En enhet vid Norsi, landets fjärde största raffinaderi nära staden Nizhny Novgorod, cirka 430 kilometer öster om Moskva, har exempelvis drabbats av avbrott efter vad som tros vara en teknisk incident.

Under 2023 förbjöd Ryssland bensinexport mellan september och november för att åtgärda brister och höga inhemska priser.

Det nya förbudet kommer inte gälla medlemsländerna i Eurasiska Ekonomiska Unionen, Mongoliet, Uzbekistan samt de två ryskstödda utbrytarregioner i Georgien, Sydossetien och Abchazien, det skriver Reuters.

Läs mer: Putin stryper kranen – dyrare bensin och diesel Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS