Prisraset för koppar fortsätter på London Metals Exchange – något som visar på en stor oro på världsmarknaden för det framtida konjunkturläget. 

ANNONS

Kopparpriset föll på onsdagen till 7 291,50 dollar per ton på London Metals Exchange och drog med sig andra industriella metaller som aluminum, zink och tenn, rapporterar Bloomberg. Koppar föll med 4,2 procent under tisdagen och 5 procent på onsdagsförmiddagen.

Priset på koppar fungerar traditionellt som en indikator på läget i världsekonomin framöver då metallen används i stora delar av samhället, bland annat elbilar, hemelektronik och elledningar, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Koppar

Bloomberg skriver att prisfallet beror på att investerare oroar sig över nya tecken på en kommande recession, med gasproblemen i Europa och nya masstester kring covid-19 i Kina som skapar oro kring potentiella nedstängningar som kan påverka världsekonomin.

”Det finns inga positiva nyheter för tillfället. Europa, USA står inför risker för recessioner och kan knappast hålla tillbaka inflationen, vilket kommer att leda till monetära åtstramningar som sänker koppar, medan ekonomin i Kina står inför ett dubbelt slag från uppblossningen av nya fall och en svagare återhämtning av efterfrågan än väntat”, säger Fan Rui, analytiker på Guoyuan Futures Co. till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Det senaste kvartalet var det sämsta för metaller sedan finanskrisen 2008, och den negativa trenden har fortsatt under juli. Det är en skarp förändring sedan i mars, då metallpriserna var på toppnivåer.

Läs även: Ras för ”doktor koppar” spår tuffa tider i världsekonomin [Dagens PS]