Rådet: Köp obligationer och råvaror – aktier för hög risk

Uppdaterad: 02 sep. 2022Publicerad: 02 sep. 2022
råvaror aktier
Aktiemarknaden skakar. Håll dig borta från börsen, kanske inte helt men nästan, och kör råvaror och statsobligationer i stället, rekommenderar tunga aktieproffs.

Råden duggar nu tätt från förståsigpåare att undvika aktier och i stället köpa råvaror och obligationer – “svårt att bli bekväm med aktier”.

ANNONS
ANNONS

Ben Gutteridge, en av topparna på investeringsförvaltningsföretaget Invesco, anser att obligationer kan skydda investerare i en lågkonjunktur.

Det säger han till CNBC:s “Squawk Box Europe” och menar att det är “lite svårt” att känna sig bekväm med aktier just nu.

Det bådar inte gott med att hänga på börsen på kort sikt, menar han.

Och han är långtifrån ensam om att döma ut börsen i dagsläget, där aktiemarknaden punkterades helt efter Jerome Powells Jackson Hole-tal i lördags.

Powells besked var att Fed tänker fortsätta med sina aggressiva räntehöjningar och att det kan orsaka “viss smärta.

Det här fick USA:s ledande börsindex att avsluta augusti med en nedgång på omkring 4,1 procent för Dow Jones, medan S&P 500 tappade 4,2 procent och Nasdaq 4,6 procent, konstaterar CNBC.

“De närmaste månaderna kommer sannolikt att bli svåra för investerare, och jag tror att det är dags att vara försiktig och minska risken”, sade Credit Suisses globala investeringschef Michael Strobaek i en kommentar på tisdagen till nyhetskanalen.

Statsobligationer men även råvaror kan enligt experterna vara en bra tillflykt när hela börshavet nu gungar.

Men det behöver inte betyda en fullständig exit från aktiemarknaden, en bred diversifiering av portföljen rekommenderas.

Enligt Goldman Sachs ser horisonten ljus ut för råvaror på tolv månaders sikt och tipset från den amerikanska investmentbankjätten är att ta en överviktsposition i S&P GSCI energiindex då förväntan är att avkastningen totalt kan bli mer än 50 procent på tolv månaders sikt.

Särskilt oljemarknaden ser attraktiv ut just nu, enligt Goldman.

Läs mer på CNBC.

Läs även: Varnar för “buller och brak” på börsen

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.