Snart är det slut med Vladimir Putins energiutpressning som driver upp energipriserna och sätter västvärldens enighet på prov.

ANNONS

USA rapporterar stolt om att landets arbetslöshet är den lägsta på 50 år och om fallande råvarupriser, men på den ekonomiska fronten finns det ännu mer att känna stolthet över, det rapporterar Fortune.

Europa behöver inte frysa i vinter

Den amerikanska presidenten Joe Bidens administration har lyckats få ned bensinpriserna och förse Europa med tillräckligt med LNG för att kontinentens bostäder ska kunna värmas i vinter.

Nu när deras befolkningar inte behöver frysa sig igenom vintern överväger ledare i Europa planer på att förse Ukraina med avancerade stridsvagnar.

Europa har naturgas så det räcker

Vissa analytiker trodde att oljan skulle kosta 400 dollar, över 4 000 kronor, när pristaket implemenmterades, men i stället sjönk priset till 70 dollar, cirka 734 kronor, när taket lanserades den 5 december.

Dessutom är Europas gaslagringstankar till 91 procent fulla, och inte alls tomma, som vissa hävdat.

ANNONS
ANNONS

Oljepriset lägre än innan kriget

Effekten av den ryska presidenten Vladimir Putins energiutpressning har minskat så mycket att oljepriserna sjönk när Ryssland förbjöd oljeexport till länder som accepterar pristaket.

Det stora globala oljeutbudet från bland annat USA och Venezuela har gjort att oljepriserna fallit till nivåer som är lägre än innan kriget i Ukraina.

Fortune skriver att Vladimir Putin nu tydligen kämpar för att få sälja olja för 38 dollar, cirka 398 kronor, per fat, vilket är 50 procent under marknadspriset.

Använt smart energidiplomati

Fortune skriver att trots en väldigt politiserad miljö kring energifrågor har Joe Bidens administration valt en pragmatisk och effektiv väg mot stabilisering av de globala energimarknaderna och låtit Rysslands ledare förstöra sitt eget inflytande över energin genom egna felbedömningar.

Joe Biden har inte bara återställt förtroende genom kollektiva åtgärder och främjat en enad västerländsk koalition till stöd för Ukraina, han har även upprätthållit enheten med smart energidiplomati mot Vladimir Putins söndra och härska-taktik, det skriver Fortune.

Europa inte beroende av rysk energi

När Vladimir Putin ströp leveranserna av naturgas till Europa åtog sig Joe Bidens administration genast att leverera amerikansk LNG.

ANNONS
ANNONS

Nu håller Europa helt på att vänja sig av med sitt beroende av Ryssland och rysk energi och köper nu mer LNG än det någonsin köpt rysk gas, det skriver Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Störningar hotar när oljeembargo trappas upp [Dagens PS]