Dagens PS

Störningar hotar när oljeembargo trappas upp

olja
USA och dess allierade förbereder nya sanktioner mot rysk olja, men varningsflaggor höjs, skriver WSJ. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 jan. 2023Publicerad: 11 jan. 2023

USA och dess allierade förbereder nya sanktioner mot rysk olja, men varningsflaggor höjs, skriver WSJ.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt marknadsbevakare riskerar de nya oljesanktionerna mot Ryssland att sätta press på det globala utbudet av petroleumprodukter.

Den 5 december trädda västmakternas pristak på 60 dollar på rysk sjöburen olja i kraft.

Detta har fått kännbara effekter för de ryska statsfinanserna och enligt en rysk ekonom som uttalat sig i Moscow Times kan det leda till att den ryska federationens budget kollapsar, som Dagens PS rapporterade om på tisdagen.

Drabbar de ryska oljeintäkterna ännu hårdare

Bakom oljepristaket på rysk råolja till havs – som vissa länder anser bör sänkas mer – står G7, EU och Australien.

USA och dess allierade förbereder nu nästa omgång sanktioner mot Rysslands oljeindustri som är tänkta att träda i kraft 5 februari.

Syftet nu är att begränsa försäljningspriserna i den ryska exporten av raffinerade petroleumprodukter, skriver The Wall Street Journal.

Det nya oljeembargot mot Ryssland står på agendan “över hela Europa” när tjänstemän i ländernas olika finansministerium diskuterar detaljerna i de kommande sanktionerna mot ryska oljeprodukter, enligt tidningen.

ANNONS

“Sanktionerna kommer att sätta två prisgränser på ryska raffinerade produkter: en på export med högt värde som diesel och en annan på lågvärdiga produkter som eldningsolja, enligt personer som är bekanta med planerna”, heter det i artikeln.

Varnar för utbudsbrist på petroleumprodukter

De nya sanktionerna mot Rysslands “svarta guld” kan dock, enligt artikeln, utlösa en utbudsbrist på petroleumprodukter, befarar som redan nämnts marknadsbevakare.

Det aktuella oljeembargot börjar gälla samma dag som EU:s förbud mot import av rysk diesel och andra raffinerade produkter, framgår det.

När det gäller sanktioner mot oljeprodukter blir problemet större än vad det är med pristaket, säger Tatiana Mitrova, forskare vid Columbia University’s center för globala energipolicy, till WSJ.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS