Priset på olja stiger när Kina släpper på covid-nedstängningar. Förra veckan ökade priset på råolja med drygt 6 procent, och igår gick Nordsjöoljan över 120 dollar(1 173,62 kronor). 

ANNONS

Experterna har svårt att förutspå vad som händer med priset på olja – förutom att det är högst otroligt att den blir billigare inom den närmaste tiden. Att Kina börjar öppna upp efter stenhårda lockdowns påverkar förstås marknaden när efterfrågan stiger.

Ungern blockar nya sanktioner

Det råder också osäkerhet om vad som händer med EU:s förslag om reviderade sanktioner mot Ryssland. EU-länderna har inte lyckats komma överens om förslaget om skärpning i sanktionerna. Ungern motsätter sig, trots att revisionen föreslår sätt att garantera landets oljebehov, uppger Bloomberg.

Nordsjöoljan (Brent) ökar för sjätte månaden i rad för första gången på tio år. Prisökningen beror dels på kriget i Ukraina, och dels på att efterfrågan stiger när fler och fler länder får i gång produktionen efter covid-nedstängningar.

Pris på olja stiger när Kina öppnar – EU oense om sanktioner
Diagram över Brentoljans prisbild. Källa: Bloomberg

Bilsäsongen ökar efterfrågan

Hur efterfrågan från Kina ser ut framöver är svårt att sia om, enligt Daniel Hynes, senior råvarustrateg på Australia & New Zealand Banking Group. I och med att Kina står fast vid sin ”Covid Zero”-strategi finns det risk för fler lockdowns, men Hynes tror att det värsta är över.

”Marknaden ser definitivt ut att ha en ”glaset är halvfullt”-inställning, säger Daniel Hynes, som påpekar att det inte ser ut att bli några nya EU-sanktioner. Att högsäsongen för bilkörning står för dörren ökar också efterfrågan.

OPEC väntas höja priset på olja

I veckan håller OPEC och deras allierade möte för att besluta om oljeförsörjningen, och förväntas höja priserna. Saudi Aramco förväntas höja priset per fat för den asiatiska marknaden med 1,50 dollar (14,67 kronor), enligt Bloomberg.

De kraftigt stigande energipriserna bidrar till den snabba inflationen, och världens centralbanker svarar med en stramare penningpolitik. Ny data väntas visa att prisökningarna för konsumenter i Europa når rekordnivåer.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rysk olja kan snart stoppas – av försäkringsbolagen [Dagens PS]

Läs även: Investerarnas förhoppning: Guld och olja [Dagens PS]