Orkanen Ida har dragit in över Louisiana – nu fruktar myndigheterna liknande scener i New Orleans som vid orkanen Katrina för 16 år sedan.

ANNONS

Hela den amerikanska staden New Orleans var under natten utan el efter att orkanen Ida dragit in över Louisianas kust, detta på årsdagen 16 år efter orkanen Katrina som ödelade stora delar av staden och staten. ”Potentiellt kastrofala” mängder regn kan göra att vi får se liknande scener igen, skriver Bloomberg.

Floden flyter baklänges

Orkanen Ida har drivit bort så mycket vatten från Mexikanska gulfen att den stora Missisippi-floden börjat flyta baklänges och floden har i New Orleans stigit med drygt två meter de senaste 24 timmarna enligt National Weather Service.

”Vi kan vänta oss historiska översvämningar. Regnet – det kommer att bli nästa historia”, säger Jim Rouiller, ledande meteorolog på Energy Weather Group till Bloomberg.

”Orkanen kommer att bli en av de kraftigaste sedan 1850-talet”, sa Louisianas guvernör John Bel Edwards på lördagen.

Hur illa läget är var svårt att säga på måndagsförmiddagen svensk tid. Räddningsinsatserna kommer inte kunna inledas förrän i gryningen. Än så länge kan Bloomberg rapportera om ett dödsfall, där en man avlidit då ett träd fallit över hans hus.

Investerat stort i stormskydd

Sedan orkanen Katrina för 16 år sedan har staten investerat stort i översvämingsbarriärer, pumpar och andra åtgärder för att stoppa en liknande katastrof.

”Vi är övertygade om att systemet kommer att fungera som det är utformat och att vi alla kan rida ut ur stormen”, säger Kelli Chandler, regional director på Southeast Louisiana Flood Protection Authority-East till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Priset på råolja har också stigit till de högsta nivåerna på tre veckor, efter att oljeproduktionen i den Mexikanska gulfen sänkts med 91 procent då produktionen på oljeplattformar stoppats och personal evakuerats.

Läs mer: Julhandeln hotad – fraktkris väntar efter översvämningar

Läs mer: Forskare: Jorden närmar sig ”oåterkalleliga klimateffekter”