Dagens PS

Oljestrejk i Iran kan leda till högre råvarupriser

Iran
Det pågår stora protester i Iran mot den teokratiska regimen. (Foto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 11 okt. 2022

Olje- och gasproducenten Iran skakas av landsomfattande protester mot regeringen. Råvarupriset kan påverkas när arbetarna i landet nu ansluter sig till strejkerna, med krav på regeringens avgång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Död åt diktatorn” ropar de iranska arbetarna på landets största oljeraffinaderi, vilket Sveriges Radio rapporterade om på tisdagen.

Den islamiska diktaturens religiösa ledare befinner sig under hårt tryck från den upprörda befolkningen. Tusentals flickor och kvinnor har demonstrerat på gatorna mot slöjtvånget och kravaller har rasat i alla stora städer.

Våldsam moralpolis startskottet

Protesterna började när den 22-åriga kvinnan Mahsa Amini dog efter att hon tagits av moralpolisen för att hennes hijab satt för löst. Det har Dagens PS skrivit om tidigare. Förra veckan fick de stöd från hackernätverket Anonymous som bidrar med metoder att kringgå regeringens stränga online-censur. Hackers verkar även ha avbrutit statliga tevesändningar.

ANNONS

Senaste nytt

Oljearbetare strejkar

Nu har protesterna i Iran spridit sig till arbetarna inom landets olje- och gasanläggningar. Om arbetarna lyckas lamslå oljeindustrin kan det försvaga regimen ytterligare.

Anställda vid raffinaderierna i Abadan och Asaluyeh från sitt arbete för att demonstrera, skriver SVT: “Filmer som publicerats på sociala medier visar hur hundratals anställda vid naturgasraffinaderiet i Asaluyeh vid Persiska viken har maskerat sig och samlats på det gigantinska industriområdet och skriker ‘död åt diktatorn'”, står det på SVT:s hemsida.

Världsmarknaden påverkas

ANNONS

Samtidigt kan det ha negativa konsekvenser för det redan ansträngda råvarupriset. Iran är världens fjärde största oljeproducent och Kina är det land som köper mest olja från Iran.

Dessutom kan Iran behöva importera olja för att tillgodose befolkningens egna behov om den inhemska produktionen stoppas, vilket i sin tur skulle anstränga råvarupriserna i världen ytterligare, skriver Forbes bränsleanalytiker Michael Lynch.

I artikeln jämför Forbes oroligheterna i år med bränslebristerna som gav bränsle till protesterna som störtade Shahen under den iranska revolutionen 1979.

1 miljon fat om dagen

Så sent som i augusti hoppades västländerna kunna få till ett exportavtal med Iran. Det har Dagens PS skrivit om tidigare. Det skulle kunna tillföra världsmarknaden 1-2 miljoner fat olja per dag, höja oljeexportländerna OPEC:s totala utbud till 30,5 miljoner fat per dag och därmed sänka oljepriset.

Höga råvarupriset på grund av kriget

Detta för att lindra den kris som det inneburit när Ryssland – världens största oljeexportör, stängdes ute från att sälja olja och gas till västländerna med anledning av den pågående invasionen av Ukraina.

Donald Trump rev upp

ANNONS

Iran har inte kunnat exportera olja på västländerna i alls samma utsträckning som tidigare sedan Donald Trump rev upp det så kallade atomavtalet 2018. Atomavtalet tecknades mellan Iran och USA under Obamaadministrationen, och syftet var att låta Iran sälja olja i utbyte mot att de inte skulle utvecka sitt atomprogram.

Läs även:

Opec-länderna drar åt oljekranen i oktober

Iran vill ersätta ryska oljan på världsmarknaden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS