EU-länder letar efter alternativ till rysk olja och Iran siktar in sig på att fylla det tomrum i Europas oljemarknad som sanktionerna mot Ryssland har orsakat.

ANNONS

Om Iran kan säkra en överenskommelse med omvärlden om sitt kärnkraftsprogram siktar landet på att exportera olja till Europa. Om sanktionerna mot Irans energiindustri och ekonomi lättar kommer landets statliga oljeproducent försöka vinna tillbaka kunder i länder som Grekland, Italien, Spanien och Turkiet, det skriver Bloomberg.

I slutet av året kommer EU förbjuda de flesta av sina medlemsländer att köpa sjölaster med rysk olja och det skapar en osäkerhet gällande utbudet. EU-länderna är inställda på att nästan helt sluta köpa rysk råolja från och med den 5 december.

Sanktioner både mot Iran och Ryssland

Både Ryssland och Iran är föremål för skarpa ekonomiska sanktioner, främst från västländer. För att försöka bromsa Irans kärnkraftsprogram har USA under de senaste fyra åren gått i spetsen för ständigt skärpta restriktioner.

Ett kärnkraftsavtal är lockande nära och Iran ser därför en möjlighet att kunna ersätta en del av den ryska olja som raffinaderier i Europa inte längre kommer kunna köpa från Ryssland, detta enligt personer med kunskap om Irans energistrategi och som inte vill bli identifierade, det skriver Bloomberg.

Kan ersätta en del av den ryska oljan

Kvaliteten på Irans råolja är tillräckligt lik kvaliteten på den ryska Uraloljan och tillsammans med Iraks Basrah Medium kan den iranska oljan fungera som ett alternativ.

När det inte fanns sanktioner mot Iran importerade Europa cirka 600 000 fat olja om dagen från landet, men även om importen åter når denna nivå kommer det bara täcka en bit av förlusten av den ryska oljan.

Enligt Citigroup Inc. riskerar cirka 1,25 miljoner fat rysk råolja som dagligen säljs till Europa att bli föremål för sanktioner.

ANNONS
ANNONS

Kommer sälja oljan till fullpris

Om Iran kan komma in på marknaden igen kommer de att sälja sin olja till fullpris, enligt de insatta personerna som Bloomberg talat med. Nu säljs iransk olja i huvudsak till Asien med rabatter som kompenserar för svårigheter att frakta och försäkra oljan.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oljepriset stiger på hot om utbudsstörningar [Dagens PS]