Dagens PS

Oljepriset fortsätter att stiga – högsta sedan 2014

Oljepriset stiga
Oljepriset når de högsta nivåerna sedan 2014. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 18 jan. 2022Publicerad: 18 jan. 2022

Oljepriset fortsätter att stiga och ligger nu på den högsta nivån sedan 2014. Terminskontrakten för Brentolja i London kostar 87 dollar per fat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Bloomberg beror prisökningen främst på ökande politiska spänningar i Mellanöstern samt att oron kring hur omikron-varianten av covid-19 kommer att påverka efterfrågan.

I Jemen påstår sig Houthi-rebeller attackerat Förenade Arabemiraten med drönare som orsakat en explosion och bränder i utkanterna av landets huvudstad Abu Dhabi, vid stadens internationella flygplats. Lastbilar fyllda med bränsle ska ha börjat brinna i ett industriområde i närheten.

“Sentimentet på marknaden är fortfarande konstruktivt, och attacken mot Förenade Arabemiraten har bara erbjudit en ytterligare uppsving för priserna. Störningar i utbudet i kombination med en stark efterfrågan har inneburit att oljemarknaden är stramare än väntat”, säger Warren Patterson, chef för råvarustrategi på ING Groep NV.

Starka oljemarknader i Asien och sjunkande reserver globalt är också en faktor till att oljepriset fortsätter att stiga, enligt Bloomberg. Bankjätten Goldman Sachs har höjt sina prognoser för oljepriset för 2022 och 2023 – de förväntar sig nu ett pris på över 100 dollar per fat under det tredje kvartalet.

West Texas Intermediate-oljan stiger också. WTI-priset steg över 85 dollar per fat, det högsta priset sedan oktober.

Läs även: Efterfrågan på olja väntas slå nytt rekord

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS