Dagens PS

Nya rekord för guld och silver rusar – men nytt rally kan vänta

Guld och silver
Guld och silver stiger till nya rekordnivåer. (Foto: Pixabay)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 apr. 2024Publicerad: 08 apr. 2024

Priserna på guld och silver handlas på rekordnivåer – men analytiker förväntar sig ännu mer, särskilt för silver där rusningen bara har börjat enligt en historisk jämförelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset på guld har stigit under hela 2024, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. Efterfrågan på ädelmetallen har rusat, mycket på grund av det osäkra omvärldsläget där investerarna använder guld som en “säker hamn”. Spotpriset på måndagen vid 10-tiden var 2 340 dollar per uns, de högsta nivåerna någonsin.

Lillebror har också fått fart

Den senaste tiden har också guldets “lillebror” bland ädelmetallerna, silver, fått fart och handlades i veckan som var på rekordnivåer. På måndagen är priset 27,83 dollar per uns, vilket är det högsta på 2,5 år.

Även om båda ädelmetallerna fortsätter uppåt så poängterar flera analytiker att det är i silver som uppsidan är störst. Metallen används som en värdebevarare på liknande sätt som guld, men också industriellt i saker som solpaneler, speglar, tandvård och elektronik.

Enligt analytiker på GSC Commodity Intelligence så har silver en vana att släpa efter guldet under längre perioder, för att sedan komma igång med rejäl fart och stiga i snabbare takt än sitt dyrare syskon guldet.

Historik sett har guld rusat först, och sedan tar silver fart och överträffar guldet.

“Det är precis vad vi kan få se spela ut sig igen!”, skriver FX Empire.

Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen

Metall och gruvdrift är historiskt sett en av Sveriges absolut största branscher, och har fått ett uppsving de senaste åren.

ANNONS

Investeringsefterfrågan statisk

Det är egentligen bara en sak som saknas för ett jätterally för silver – att investerarna hakar på.

“Marknaden förstår de strukturella utbudsutmaningarna i dessa cykliska övergångsmetaller, men efterfrågan förverkligas inte som silvertjurarna tycker den borde, inklusive investeringsefterfrågan som förblir statisk”, skriver den schweiziska ädelmetallshandlaren MKS Pamp i en analys enligt metallsajten Kitco.

Läs även: Fonder med guld och silver klart bäst (Dagens PS)

Läs även: Kinas centralbank fortsätter köpa upp guld (Dagens PS)

Läs även: Så blir du en del av guldrallyt – hon tipsar (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS