Norge vill oljeborra i Arktis: Som bensin på eld

Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023
Norge säger sig vilja upprätthålla Europas energisäkerhet genom att leta efter olja och gas i arktiska Barents hav
Norge säger sig vilja upprätthålla Europas energisäkerhet genom att leta efter olja och gas i arktiska Barents hav. (Foto: Pixabay)

Norge försöker stärka sin position som Europas största gasleverantör och landets regering uppmanar till ökad gasprospektering i avlägsna arktiska regioner.

ANNONS
ANNONS

När Norge, efter Rysslands invasion av Ukraina, försöker hålla jämna steg med den växande efterfrågan på energi har regeringen ändrat strategi och miljöorganisationer protesterar, det rapporterar CNBC.

Vill leta nya resurser i Barents hav

Förr året gick Norge om Ryssland som Europas största leverantör av naturgas och säger sig nu vilja upprätthålla Europas energisäkerhet genom att leta efter nya resurser i Barents hav.

CNBC skriver att Norges olje- och energiminister Terje Aasland i slutet av april sade att industrin inte bör lämna någon sten ovänd i jakten på nya kolvätefyndigheter i Barents hav.

Enligt Bloomberg beskrev han det som att det är olje- och gasindustrins ansvar och han sade att oupptäckta resurser kan hjälpa till att upprätthålla Norges produktionsnivåer i framtiden.

De norska energibolagen Equinor och Vår energi har bekräftat till CNBC att Terje Aasland nyligen utfärdade den uppmaningen.

ANNONS
ANNONS

Stora resurser i Arktiska Barents hav

Samtidigt sade en talesperson för Norges olje- och energidepartement att budskapet till energijättarna var att “utforska alla ekonomiska olje- och gasresurser inom de tillgängliga områdena, inklusive Barents hav”, det skriver CNBC.

Enligt uppskattning finns två tredjedelar av Norges oupptäckta oljeresurser utanför den norra kusten i arktiska Barents hav.

Bland annat på grund av höga kostnader har energibolags vilja att utforska Barents hav varit ganska dämpad.

I början av året sade dock Norge att de planerar att erbjuda energibolag ett rekordstort antal olje- och gasprospekteringsområden i Arktis.

Pinsamt och extremt hänsynslöst

Miljöorganisationer som Friends of the Earth Norway, Världsnaturfonden Norge och Norska Greenpeace har beskrivit Norges vilja att expandera sin olje-och gasutvinning som pinsam och extremt hänsynslös.

“Oljeborrning i Arktis är som att hälla bensin på eld”, skrev Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge, till CNBC i ett mejl.

“Både Norge och oljebolagen måste sluta cyniskt utnyttja Rysslands krig i Ukraina. Norges aggressiva och giriga oljepolitik befäster inte bara Oslos position som en toppenergileverantör till Europa, den låser en hel kontinent i framtida beroende av fossila bränslen. Alternativet till olja och gas är inte mer olja och gas, det är mer energieffektivitet och förnybar energi”, skrev han vidare till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Norge inför rätta för oljeborrning i Arktis 

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.