Dagens PS

Miljonbluff skakar kopparjätten Aurubis

Aurubis
En miljonbluff har uppdagats hos kopparbolaget Aurubis. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 sep. 2023Publicerad: 04 sep. 2023

Ett storskaligt bedrägeri där såväl leverantörer som anställda sannolikt samverkat har uppdagats på kopparjätten Aurubis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bedrägeriet kretsar kring transporter av det metallskrot som används i bolagets kopparsmältverk.

Aurubis, Europas största kopparproducent, beskriver potentiella förluster i storleksordningen ”hundratals miljoner euro”, rapporterar Bloomberg.

”Aldrig sett något liknande”

Råvarumarknaderna har ett förflutet kantat av bedrägerier. Detsamma gäller även för handeln med metallskrot.

Ändå säger veteraner med årtiondens erfarenhet att de ”aldrig sett något liknande” som den bluff som nu skakar Aurubis.

Hamburg-baserade Aurubis har en avgörande roll i att leverera de metaller som behövs för elfordon och allmänt för förnybar energi.

Det nya jättebedrägeriet skakar inte bara jätten ekonomiskt utan ställer dessutom företaget och dess vd Roland Harings inför tuffa frågor om hur interna kontrollerna och processerna sett ut.

ANNONS

Senaste nytt

Andra gången i sommar

ANNONS

Aurubis har drabbats av två, eventuellt sammankopplade brott, med bara några månaders intervall.

Det första handlade om stöld av ädelmetallrester, det nya i veckan om att Aurubis betalat för skrot som inte innehöll utlovad metall.

En talesperson för Aurubis säger att det handlar om ”en sofistikerad kriminell operation som involverar både externa leverantörer och medskyldiga anställda”, vid dess huvudsmältverk i Hamburg.

”Extremt välorganiserat”

“Mitt minne av den här branschen går ganska långt tillbaka i tiden, och jag kan inte minnas några liknande incidenter i den här skalan”, säger Michael Lion, en av branschens mest kända profiler.

“De stora summor det handlar om tyder på att detta var en extremt välorganiserad operation som mycket väl kan ha involverat ett nät av konspirerande leverantörer”, tillägger han.

Aurubis har varit en stor framgångssaga i den europeiska metallindustrin.

Företaget noterade en rekordvinst förra året även när energikrisen slog till mot producenter av andra kraftintensiva metaller som aluminium, zink och stål.

ANNONS

Man har tidigare lämnat en prognos om en vinst före skatt på 450-550 miljoner euro för räkenskapsåret 2022-23, en prognos som nu blivit inaktuell.

Upptäcktes sent

Enligt en talesperson för företaget verkar vissa av dess återvinningsleverantörer ha “manipulerat detaljer” om råvarorna de levererade och samarbetat med anställda på provtagningsavdelningen.

Företaget upptäckte så småningom att metall saknades när materialet bearbetades i Aurubis fabrik. Det uppger Angela Seidler, vice vd med ansvar för investerarrelationer och kommunikation.

“Leverantörer ger vanligtvis en uppskattning av vad materialet innehåller”, förklarar hon.

Aurubis genomför också en visuell inspektion av de försändelser som tas emot och dess labb analyserar metallinnehållet, innan de betalar företagen på grundval av detta.

Specifika skrottyper

Angela Seidler bekräftar att bedrägeriet gällt specifika typer av skrot men vill inte specificera närmare.

ANNONS

Ärendet ligger nu hos polisen och åklagarmyndigheten. Aurubis ska även undersöka om det kan få en ersättning försäkringsvägen.

När det gäller den tidigare stölden i sommar påpekar Seidler att det ännu “är för tidigt att säga om fallen är sammankopplade”.

De misstänkta där sitter dock i nuläget häktade i väntan på rättegång.

Relaterade artiklar:

Kopparpriset visar vägen för den globala ekonomin

Larmet: Brist på koppar hotar grön omställning

Är koppar det nya guldet?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS