Priset på platina väntas stiga under 2023. Orsakerna? Kris i Sydafrika, krig i Ukraina och en ökad produktion av hybridbilar. ”Efterfrågan stiger 24 procent”, tror en expert.
Priset på platina väntas stiga globalt i år och det finns flera orsaker till det. Den politiska krisen i Sydafrika, kriget i Ukraina och det ökade behovet av platina i hybridbilar är de tre viktigaste.
Krig och bilar driver upp priset på platina
Mest läst i kategorin
”Vi förväntar oss en ganska betydande tillväxt på 24 procent från år till år i termer av den totala efterfrågan,” säger Ed Sterck, forskningsdirektör vid World Platinum Investment Council till CNBC.
Samtidigt väntas utbudet bara öka med 13 procent jämfört med 2022 och den kombon driver också priset uppåt.
Höjda prognoser
Investeringsbanken UBS justerade nyligen sin prisprognos för platina 2023, och uppskattar nu att ädelmetallen kommer att kosta 1 150 dollar per ounce i juni, upp från en tidigare uppskattning på 1 100 dollar, och att den når 1 200 dollar per ounce i december.
Enligt World Platinum Investment Council kommer det att bli ett globalt underskott av platina 2023 när efterfrågan stiger och utbudet kämpar för att hänga med, och det underskottet blir ”djupare än väntat”.
Senaste nytt
Kris i Sydafrika
Sydafrika står vanligtvis för mer än 70 procent av världens platinagruvor, enligt UBS, men processen har begränsats av landets allt djupare maktkris.
WPIC rapporterade en minskning med 24 procent på årsbasis i landets produktion 2022 och förutser fortsatt volatilitet som kommer att lämna gruvtillgången “i stort sett oförändrad” i år.
Det ryska utbudet sjönk med 10 procent på årsbasis 2022, med krigsrelaterade geopolitiska spänningar som hindrade transporten av platinahaltiga produkter.
WPIC uppskattar att internationella transportproblem kommer att kvarstå i år och att den totala platinaproduktionen i Ryssland kommer att “falla något, men förbli stabil.”
Minskade 2022
Återvinning är den andra huvudsakliga källan till platina, men det globala utbudet av återvunnen platina minskade även den 2022.
Bilar kördes längre på grund av minskad tillgänglighet av nya fordon och förändrade konsumentvanor, säger WPIC-rapporten, och även smycken med platina som skrotades sjönk förra året.
Svagare smyckesförsäljning i Kina “hämmade återförsäljningsaktiviteten”, enligt rapporten.
Det kommer att ske en viss återhämtning i den återvunna platinatillgången 2023, men mängden kommer att förbli under nivåerna före pandemi, uppskattar WPIC.
Allt viktigare
Samtidigt blir platina en allt viktigare komponent i nya bilar där den ersätter ännu dyrare palladium i katalysatorer.
Metallen hjälper till att neutralisera skadliga utsläpp från fordon. Strängare utsläppslagar och att hybridfordon blir allt mer populära ökar också efterfrågan.
Den globala efterfrågan på platina för fordonsändamål väntas öka med 10 procent 2023, enligt WPIC.
”Långvarigt underskott”
Industriell efterfrågan på platina kommer att öka med 12 procent på årsbasis 2023, enligt WPIC och med alla faktorer i beaktande är det “relativt troligt” att platinamarknaden går in i “ett bestående och långvarigt underskott”, sammanfattar Sterck hos CNBC.
Läs även: Kinesiska uppköp gör platina rekorddyr
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.