Dagens PS

Kina trotsar brist – produktion av koppar nära rekord

Koppar kastruller
Kinas kopparproduktion fortsätter i hög takt, vilket bland annat beror på att det blivit mer lönsamt att smälta ned kastruller. (Foto: Aurélien Lemasson-Théobald/Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Samtidigt som det talas om brist på koppar så producerar Kina nästan mer än någonsin. Orsaken till det: Kablar, rör och kastruller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kopparpriset har rusat i år på grund av oro om framtida brist på metallen som är central för den gröna omställningen, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Men bristen märks inte av ännu, och särskilt inte i Kina. Det stora landet i öster har fortsatt rekordhög produktion i sina kopparsmältverk och mer färdig produkt än de kan göra av med i en ekonomi som skakar.

Priset har fallit senaste dagarna

Det här har också fått priset på koppar att falla de senaste dagarna, till 10 300 dollar per ton ned från en topp över 11 000 dollar per ton, skriver Bloomberg.

Det finns inte tillräckligt av den malm som behövs till kopparsmältverken, men i Kina har lyckats hålla uppe produktionen av koppar ändå, vilket är något oväntat.

Kablar, rör och kastruller

Anledningen är att de höga kopparpriserna har gjort att tillgängligheten av kopparskrot har rusat – gamla kablar, rör och kastruller och annat som innehåller koppar har gett bättre vinst för dem som smält ned dem, och det materialet har hittills lyckats ersätta bristen på importerad kopparmalm.

Kinas kopparsmältverk fortsätter snarare att expandera för att möta sina högt uppsatta mål och behålla marknadsandelar, enligt Bloomberg. Marknaden må spekulera om framtida brist på koppar, men än har den inte visat sig.

ANNONS

Läs mer: Analytiker: “Koppar är den nya oljan” (Dagens PS)

Läs mer: “Metallernas år” – guld, silver och koppar går urstarkt (Dagens PS)

Läs mer: Global brist på koppar väntar – behövs nya gruvor (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS