Priset på koppar rusar, vilket drivs på av investerare som förväntar sig en brist på metallen då det inte investeras tillräckligt i gruvor.
Global brist på koppar väntar – behövs nya gruvor
Mest läst i kategorin
Samtidigt som gruvjätten BHP försöker köpa rivalen Anglo American för 39 miljarder dollar sticker priset på koppar över 10 000 dollar per ton för första gången på länge – metallen är upp 16 procent hittills i år. Det är ingen slump, menar Bloomberg.
I stället är det ett tecken på att en brist på metallen väntar.
Efterfrågan på koppar stiger globalt, metallen används bland annat i expansiva industrier som elbilar, elektrisk infrastruktur och datacenter. Särskilt viktig är metallen för den gröna omställningen.
“Sista återstående leveransrisken”
Samtidigt så förväntas kopparproduktionen från existerande gruvor att sjunka från och med 2026, och nya projekt är inte i närheten av att täcka upp bortfallet. Enligt analysföretaget CRU Group behövs investeringar på över 150 miljarder dollar i nya gruvor globalt mellan 2025 och 2032 bara för att täcka behovet av koppar.
“Koppar ser ut som den sista återstående leveransrisken för elbilsindustrin. I ett scenario med nettonoll utsläpp kommer vi att behöva en enorm mängd koppar, och vi kommer att behöva en annan strategi för att öka utbudet”, säger Bernard Dahdah, senior råvaruanalytiker på Natixis SA till Bloomberg.
Just nu är efterfrågan relativt stabil, och det finns inga problem med tillgången på den fysiska marknaden för metallen. I stället drivs prisökningen på aav investerare som satsar på att gruvbolagen och dess aktieägare inte är redo att finansiera och bygga tillräckligt många nya gruvor för att undvika en brist på koppar framöver.
“Vad vi behöver är pengarna”
Enligt Olivia Markham, medförvaltare på BlackRock World Mining Fund skulle det behövas ett kopparpris på 12 000 dollar för att nya gruvor skulle vara lockande för gruvbolagen.
Ett problem är förstås att en gruva tar åratal, ofta ett decennium eller mer, att bygga. Och även med höga priser på koppar så är det lockande för gruvbolagen att ge aktieägarna utdelning istället för att göra stora investeringar. Eller att köpa upp sina rivaler för att få mer koppar, som BHP nu försöker göra.
“På en geologisk nivå har vi projekten – vad vi behöver är pengarna”, säger råvaruanalytikern Bernard Dahdah till Bloomberg.
Läs även: Jätteaffär på gång i gruvbranschen – BHP vill köpa Anglo American (Dagens PS)
Läs även: Gruvboom väntar? Sveriges mest historiska gruvor kan återuppstå (Dagens PS)
Läs även: Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen (Dagens PS)