Den globala kaffemarknaden har många problem framför sig och kaffepriset ser ut att fortsätta uppåt till 2023 enligt experterna.

ANNONS

Kaffepriset har inte varit så högt på tio år och ligger nu på 2,46 dollar per pund kaffe på New Yorks Intercontinental Exchange, skriver CNBC.

International Coffee Associations kaffepris var under fredagen 2,07 dollar per pund – en uppgång med 85 procent på ett år.

En perfekt storm

Det är många faktorer som ligger bakom rekordökningen menar Ole Hansen, chef för råvarustrategi på Saxo Bank som kallar de senaste tolv månaderna ”en perfekt storm av händelser”.

”Frågan för framtida prisuppgångar är hur många av dessa händelser kommer vara långgående”, säger han och förklarar att Brasilien både har haft frost och torka vilket påverkat en stor del av skörden, och kan hålla i sig hela vägen till 2023.

Förutom dåligt väder har handelsproblemen under pandemin spelat in sedan importörer och företagen som förädlar kaffeprodukterna finns utspridda i många länder.

Orosmoln tornar även upp sig i Etiopen, en stor kaffeproducent som hotas av inbördeskrig, och Vietnam där nya utbrott av covid-19 sätter käppar i hjulen för produktionen.

”Vi har en marknad som för första gången på flera år börjar visa en viss stramhet,” klargör Ole Hansen.

Beroende av två länder 

Problemet är att marknaden till stor del under de senaste åren har varit beroende av två stora producentländer, Vietnam och Brasilien, enligt Maximillian Copestake, vd för europeisk kaffeförsäljning på Marex.

ANNONS
ANNONS

”Om du har problem i ett eller två av dessa länder, vilket vi har haft, så blir marknaden helt plötsligt knäpp och försöker uppmuntra andra länder att producera kaffe.”

Han tror vidare att kaffepriserna kommer vara fortsatt höga framöver och att det tar två år för priserna att ändras när det blir förändringar i produktionen.

Läs även: Bunkra kaffe – priset 100 procent upp [Dagens PS]