G7-länderna planerar att tillåta global handel med rysk olja – men ett pristak ska begränsa den ryske presidenten Putins oljeintäkter.

ANNONS

G7:s finansministrar med bland andra USA:s finansminister Janet Yellen träffas i morgon, fredag, för att diskutera möjligheten att släppa fram rysk olja på den globala marknaden, rapporterar Bloomberg med hänvisning till uppgifter från amerikanska tjänstemän.

Ett pristak ska dock styra handeln.

Trots ekonomiska sanktioner mot Ryssland för kriget i Ukraina ska Putin få sälja sin olja på världsmarknaden.

Genom att begränsa priset för den ryska råoljan med ett maxtak hoppas G7 att lätta på trycket på energimarknaden och samtidigt minska de totala ryska intäkterna för råoljan.

Det låter som en paradox men Vita huset i USA tror att det är ”det mest effektiva sättet” att slå mot Rysslands ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Bloomberg uppger att det i nuläget är oklart vilka länder som ska ingå i G7:s plan, och vad pristaket blir.

Sedan kriget i Ukraina blossade upp har västmakterna brottats med hur Ryssland kan straffas mest kännbart.

G7 vill få med så många länder som möjligt

De ekonomiska sanktionerna mot landet har fått energimarknaderna och råoljepriserna i världen att skjuta i höjden.

Tidigare i år lovade G7, som förutom USA inkluderar Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Japan och Kanada, att minska det ryska energiberoendet.

Då var planen att ”fasa ut eller förbjuda import av rysk olja”, skriver Bloomberg.

G7 försöker nu få med så många länder som möjligt om ett pristak på rysk råolja, och Storbritannien är redan med på notorna.

ANNONS
ANNONS

USA:s biträdande finansminister besökte i förra veckan Indien för att diskutera idén.

Pristaket för handeln med rysk olja ska göra det möjligt för köparna att fortsätta få viktiga tjänster som finansiering och försäkring för tankfartyg.

Samtidigt har EU, Storbritannien och Schweiz aviserat planer på att förbjuda sina företag att tillhandahålla dessa tjänster för ryska oljetransporter från och med december, framgår det.

Läs även: Då sjunker oljepriset – iranskt avtal kan ändra allt [Dagens PS]