Dagens PS

Ikea fortsätter köpa ryskt trä trots kriget

Ikea
Ikea fortsätter köpa in ryskt trä även under kriget. (Foto: Vladimir Kondrashov/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 10 maj 2022

Efter Putins invasion av Ukraina lovade Ikea att stoppa alla affärer med Ryssland. En granskning hos Aftonbladet visar dock att möbelkedjans handel med ryskt trä fortsätter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En vecka efter invasionen i Ukraina, den 3 mars, offentliggjorde Ikea att de hade avbrutit affärerna med Ryssland. Möbelkedjan sa att företaget skulle sluta köpa ryskt möbelträ och att de ryska varuhusen skulle stängas. Enligt en granskning som Aftonbladet gjort har delar av trähandeln med Ryssland sedan dess fortgått.

Inget totalstopp

Enligt Robert Olsson, utvecklingschef inköp på Ikea, handlar det inte om något totalstopp. I stället handlar det om att Ikeas ryska träinköp planeras att minskas med 85 procent. Mejlkorrespondens mellan Ikeas inköpsansvariga visar att leverantörerna, under vissa förutsättningar, i själva verket kan fortsätta köpa lika mycket ryskt trä som under 2021.

Stödjer Putins regim

Ikeas fortsatta handel med ryskt trä innebär indirekt att de fortsätter att stötta Putins regim. Putins krigskassa är nämligen starkt beroende av Rysslands råvaruexportinkomster, där det ryska träet utgör en viktig komponent. Enligt Robert Olsson har Ikea minskat sitt beroende av ryskt trä. Han tillägger samtidigt att kedjan inte stängde ner alla ryska träinköp på en gång, trots beskedet som offentliggjordes den 3 mars. Den rådande globala träbristen har på senare tid bidragit till kraftigt stigande priser. Utvecklingen inleddes redan innan Ryssland invaderade Ukraina.

Höjda möbelpriser

För Ikeas del har det inneburit problem med att få ut varor till varuhusen, i synnerhet eftersom konkurrensen om träråvaran som kommer från andra länder än Ryssland har ökat kraftigt på senare tid. Det har i sin tur inneburit att Ikea tvingats höja priserna på många av sina möbler.

Efter Polen var Ryssland och Belarus under 2021 Ikeas största inköpsländer för möbelträ. Robert Olsson har dock ingen exakt siffra på hur mycket ryskt trä som även fortsättningsvis kommer att finnas i Ikeas möbler. Enligt Ikeas pressavdelning har möbelkedjans inköp av ryskt trä hittills minskat med 85 procent och man siktar på att minska den andelen ytterligare framöver.

ANNONS

Läs mer: Ikea satsar 31,6 miljarder-anpassar till e-handel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS