Hedgefonder har flyttat sina pengar från satsningar på råvaror tre veckor i rad, vilket är ett tecken på att priserna kan ha toppat, skriver Bloomberg. 

ANNONS

Hedgefonderna sänkte sitt ägande i 20 av 23 råvaror i Bloomberg Commodity Index. Investerarna har tappat intresse för allt ifrån majs till koppar till naturgas, skriver Bloomberg.

Det beror bland annat på mildare väder i USA, som ökar sannolikheten för fina skördar och sänker efterfrågan på naturgas. Oljemarknaderna ser ut att få högre tillgång, samtidigt som Kina som är världens största köpare av råvaror positionerar sig för att sänka priserna på råmaterial.

Varit i en ”supercykel”

Summan av dessa faktorer kan bli att prisrallyt på råvaror som varit i en ”supercykel” kan vara över och att råvarumarknaderna stabiliserar sig baserat på tillgång och efterfrågan istället för spekulation, skriver Bloomberg.

”Vi är tillbaka till mer normala fundamenta”, säger Don Roose, president vid U.S. Commodities till Bloomberg.

Regnväder i mellanvästern i USA, som brukar kallas för majs-bältet, talar för fina skördar av majs och sojabönor – och därmed lägre priser. Bull-satsningar på majs och sojabönor var de lägsta sedan december.

Milt väder påverkar också efterfrågan och priserna på naturgas. Hedgefondernas långsiktiga satsningar på naturgas var på de lägsta nivåerna på sju veckor, enligt Bloomberg.

Lägsta oljesatsningarna på fem månader

Hedgefondernas satsningar på olja är de lägsta på fem månader, då marknaden väntar sig ökad tillgång från stora producentländer som Iran.

ANNONS
ANNONS

De långa satsningarna på koppar är på de lägsta nivåerna på tio månader, bland annat efter att Kina satsar på att sänka råvarupriserna och har ”nolltolerans” mot att ha koppar på lager.

Det finns dock undantag – hedgefondernas långa positioner i det arabica-kaffe som används av Starbucks är de högsta sedan 2016, då det största producentlandet Brasilien plågas av torka, skriver Bloomberg.

Läs mer: Jättesatsning av Putin på kolexport: Järnväg för 80 miljarder